IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 септември

07:51 | 25.09.07 г.
Преглед на печата за 25 септември
Първият соларен парк ще заработи от октомври
в. Новинар
 
600 000 лв. ще бъдат инвестирани първоначално в първия соларен парк, в който ще се произвежда енергия от слънцето от октомври. Това съобщи вчера Димитър Станчев, изпълнителен директор на "Енерджи инвестмънт", фирмата, която е изградила съоръжението. Соларният парк ще бъде построен в село Средногорци върху площ 1,5 дка. Планира се паркът да бъде разширен до 50 дка и в него да бъдат инвестирани още 50 млн. евро. Фирмата ще продава ток по 0,72 лв. на киловатчас на енергийното дружество EVN, което е собственик на енергото в Южна България.
 
"Некерман" спира да води туристи в Албена
в. Дневник
 
Германският туроператор "Некерман", който е част от групата "Томас Кук", се отказва да води туристи през следващия летен сезон в Албена и не е подновил договора си с морския курорт. Информацията потвърди както представителят на "Томас Кук" за България Христо Колев, така и изпълнителният директор на Албена Красимир Станев. Това е третият туроператор, който се отказва от някоя от дестинациите около Варна.
Представителите на туристическия бранш обясняват решението на международните туроператори, от една страна, с отслабналия интерес на чуждите туристи към курортите в Северното Черноморие. Другата причина е поддържането на места на по-високи цени на туристическите пакети в сравнение с Южното Черноморие, където и предлагането на легла е значително по-голямо и конкурентно. Няколко са мотивите ни да не продължим работата си с курорта, но основната е завишаването на цените, обясни Колев.

"Максигруп" спечели конкурс за 103 дка общински имот в Пазарджик
в. Дневник
 
Компанията "Максигруп", управлявана от пазарджишкия строителен предприемач Николай Илиев, спечели конкурс за продажбата на 103.507 дка земя в местността Якуба срещу Икономическата зона на Пазарджик на пътя за Пловдив. Това съобщи заместник-кметът Иван Шуманов, който председателстваше комисията по конкурса. "Максигруп" бе единственият кандидат за имота. Фирмата на Николай Илиев предложи за терена цена от 1 242 084 лева, каквато бе началната пазарна цена, определена от лицензиран оценител и гласувана от пазарджишкия общински съвет. Това ще е най-голямата сума за последните четири години, която общината ще получи за незастроена площ. Новият собственик се ангажира за 16 месеца да построи склад за доставка и обработка на елементи и панели за сглобяеми къщи. На частта от терена, която е с лице към шосето, ще има хранителен супермаркет, строителен и други магазини, а складът ще е зад тях. В изграждането на обектите ще бъдат вложени минимум 16.5 млн. евро.

Главният архитект на София ще оправя паркирането
в. Дневник
 
Проектонаредба предвижда нов ред за паркирането в София и строги санкции за нарушителите, като например 200 лв. глоба за кола, оставена върху тротоар. Документът е изготвен от главния архитект на града Петър Диков и беше представен в понеделник на общинските съветници от инженерната комисия. Според Диков настоящият общински съвет няма да има време, а и воля да приеме такъв документ, защото ще отнесе много негативи преди изборите.
Новата наредба, ако бъде приета, ще премахне абонаментите за паркиране в центъра и за всички ще важи ограничението до два часа престой. За живеещите в центъра на София ще има преференциални такси. Новостроящите се жилищни сгради ще трябва да имат задължително по едно място за паркиране на всеки 100 кв.м, но не по-малко от броя на апартаментите.

Европа бави “Белене”
в. Стандарт
 
Случайно или не, Европа отлага очакваното разрешение за строежа на АЕЦ "Белене", стана ясно вчера. Европейската комисия може да забави отговора си по проекта. Това изненадващо заяви Феран Тараделас, говорител на комисаря по енергетика Андрис Пиебалгс, пред БТА. Според Тараделас причината е по-обстойното проучване, което Евросъюзът ще направи на ядрения проект.
Европа ще гледа под лупа плана за действие на руската "Атомстройекспорт" по строежа на "Белене", защото има съмнения към руската технология, коментираха експерти. В строителството на централата ще бъдат използвани за първи път усъвършенстван тип руски ядрен реактор. Възможно е и други страни от ЕС да искат да строят ядрени централи с подобен тип реактор. Затова ни трябва повече време да проучим сведенията за строителството на "Белене", които България ни изпрати. Отговорът, който ще дадем, може да послужи в бъдеще за други страни, обясни Тараделас.
 
Искат 9 на сто скок на газа
в. Стандарт
 
Природният газ да поскъпне с 9% от 1 октомври, предложи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Така регулаторът отговаря на искането на "Булгаргаз" за скок от 11 на сто. Решението на ДКЕВР не е окончателно, предстои цените на синьото гориво да бъдат обсъдени в сряда. Ако бъде одобрено поскъпване с 9% през следващото тримесечие, 1000 кубически метра газ ще струват близо 349 лева.
 
ЕС накара митниците да заработят
в. Сега
 
Сериозно нараства броят на задържаните от митничарите фалшификати, съобщи в интервю за БТА вчера директорът на "Митническо разузнаване и разследване" Румен Данев. За първите 8 месеца на годината митниците отчита 1020 случая на задържания на стоки, за които има основания да се смята, че нарушават права върху търговска марка. През миналата година случаите бяха едва 262, съобщи Данев. Става въпрос най-често за облекла, обувки, часовници, слънчеви очила, аксесоари за мобилни телефони, парфюми. Напоследък има и автомобилни части.
Причината за нарасналия брой задържани фалшиви стоки е, че откакто влязохме в ЕС, митниците ни са длъжни да откликват на подадените в Агенция "Митници" заявления за предприемане на действия от притежателите на тези търговски марки.

Столичните общинари най-сетне замразиха замените
в. Сега
 
Огромният брой замени на общинска собственост, внесени в последните дни в столичния общински съвет, остават за идния мандат. Общинарите най-накрая се вслушаха в критиките и решиха да замразят спорните сделки. Така последните две заседания на съвета ще са уникални и в дневния ред предложения за замяна няма да фигурират за разлика от обикновено. Решението за налагане на мораториума е взето на председателски съвет, в който влизат лидерите на всички политически групи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още