IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 септември

08:04 | 24.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 септември
Очакват се масови фалити на аптеки
в. Дневник

Масови фалити и трудности в снабдяването с лекарства ще има, ако се въведат двойно по-ниските надценки за аптеките, замисляни от Министерството на здравеопазването. Очаква се те да залегнат в подготвяна от ведомството нова наредба за регулиране цените на медикаментите. За това предупредиха в неделя от Българския фармацевтичен съюз (БФС), обединяващ всички представители на съсловието. Тази позиция се споделя и от собствениците на вериги аптеки, според които регулациите трябва да се отнасят само до лекарствата, плащани с публични средства.

"Кремиковци" изчезва за 1 млрд. евро
в. Сега

Между 500 млн. и 1 млрд. евро са нужни, за да се премахне "Кремиковци"."Има инвеститори, които ще извадят тази сума, ако ние не им пречим", заяви вчера главният архитект на София Петър Диков пред БНР. По думите му столицата можела да се превърне в център на Югоизточна Европа, ако "язвата "Кремиковци" се премахне.

Преди седмица Столична община оповести планове за промишления район след среща с големи инвеститори, които искат да изграждат нов източноевропейски финансов център в столицата. До момента собственикът на комбината така и не е взел отношение около коментарите на главния архитект за бъдещето на "Кремиковци". До края на годината от дружеството трябва да започнат да правят инвестиции или да напуснат Софийското поле, препоръча Диков.

Багери сриват завод ВАМО
в. Стандарт

Багери атакуваха сградата на варненския завод ВАМО за двигатели с вътрешно горене в събота, алармираха очевидци. От известно време ВАМО е с нови собственици, които в средата на годината обявиха, че заради намаляване на поръчките и ограниченото използване на производствените мощности Съветът на директорите е взел решение за спиране на производството. Преди няколко месеца бордът предприе преструктуриране на дружеството, включително голямо съкращение на персонала. Дружеството произвеждаше дизелови двигатели, детайли и инструментална екипировка. Развиваше и научно-проектантска дейност. Не се знае какво ще бъде построено на мястото на бившите производствени халета, но отсега се говори, че тук ще бъде издигнат поредният мол.

Преносимостта на номерата още се бави
в. Дневник

Първата стъпка за реално въвеждане на преносимостта на номерата в мрежите на мобилните оператори, която трябва да бъде предприета, е да бъде подписана процедура, която да урежда отношенията между компаниите. Поради липса на съгласие между дружествата досега такова споразумение не е подписано. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол. До момента Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е предприела всички необходими действия, за да може преносимостта на мобилните номера да стане факт, обясни Калфин. Регулаторът поиска от трите мобилни оператора да внесат обща процедура, подписана от всеки един от тях.

Тъй като между дружествата не е постигнато съгласие за съдържанието на процедурата, КРС прие становище за нейните условия. На 20 септември изтече срокът, в който мобилните оператори трябваше да подпишат съвместна процедура съгласно решението на КРС. Това решение обаче е оспорвано пред съда от "Мобилтел", като в момента Върховният административен съд е спрял изпълнението му, допълни Калфин.

Банките на тезгяха
в. Стандарт

Тръгна пазар на банки у нас. Големи и по-малки дялове от по-дребните трезори се продават, научи "Стандарт" от отлично осведомен източник. Една от причините е силната конкуренция на големите финансови акули, които се родиха след сливанията на родни финансови институции и чуждестранните им собственици. Те са готови да погълнат всеки, който няма достатъчно свежи капитали. Все по-голяма става разликата между първите 10 на пазара у нас и останалите в класацията. Тя ще се задълбочи още заради мерките на БНБ от 1 септември, които принуждават трезорите да увеличават замразените си капитали.

Безмитните бензиностанции с рекордни обороти през 2006 г.
в. Сега

Безмитният бизнес е въртял огромни обороти през 2006 г. Това стана ясно от официални данни, представени от министъра на финансите по време на парламентарния контрол. През миналата година обектите, които продават евтини стоки без включени акцизи и ДДС, са пласирали 320 млн. литра дизел, 53 млн. л бензин, 2.5 млн. кг алкохол и 5 млн. кг цигари, обяви Пламен Орешарски в отговор на въпрос на депутата Иван Иванов (ДСБ) за мащабите на "дюти фрий" магазините.

Като разделите количеството течни горива - 373 млн. литра, на 365 дни, излиза, че няколко привилегировани бензиностанции в свободните безмитни зони и по ГКПП-тата са продавали по 1 млн. литра, или по 1000 тона в денонощие, пресметна Иванов. Той подчерта, че една нормална бензиностанция реализира едва по 60-70 тона за 24 часа.

Парното в София няма да поскъпва
в. Новинар

Парното в София няма да поскъпне, дори цената на природния газ да се увеличи от 1 октомври. Не съм привърженик на увеличаване цената на топлоенергията, сегашната е на предела на възможностите на хората. Това заяви изпълнителният директор на Топлофикация София Петко Милевски в предаването "Бизнесът" по БиТиВи. "Булгаргаз" поиска синьото гориво да поскъпне с близо 10% през последното тримесечие на годината и ДКЕВР трябва да вземе решение за цената до края на месеца. Топлофикация ще търси други възможности за намаляване на разходите, чрез ефективно производство на топлоенергия и ток.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още