IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 септември

10:02 | 22.09.07 г.
Преглед на печата за 22 септември
Токът поскъпва в началото на 2008 г.
 
в. Новинар
 
Токът може да поскъпне между 5 и 10 % в първите месеци на 2008 година по настояване на Националната електрическа компания (НЕК). Това съобщи агенция Фокус, позовавайки се на източник от Министерството на икономиката и енергетиката. Тази година от 1 юли цената на енергията за бита се увеличи със 7,5 %. Тогава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не изпълни искането на НЕК за 25% поскъпване на тока, който компанията продава на електроразпределителните дружества, за да удържи натиска върху цените за крайните потребители.
 
Цената на месото продължава да расте
 
в. Новинар
 
Цените на пазара като цяло са се успокоили. Това каза вчера след парламентарен контрол икономическият министър Петър Димитров. По думите му изключение прави само месото, което продължава да се продава по-скъпо.
По данни на икономическото министерство и комисията за защита на потребителите (КЗП) средната препоръчителна цена на свинското месо без кост е 8,73 лв., по магазините обаче се продава и по 10 лв. Белият хляб е 91 стотинки.
 
Въртим куфарчета с 10 милиарда
 
в. Стандарт
 
Поне 10 милиарда лева се разнасят в куфарчета у нас. Сделките в брой над 30 хил. лв. са над триста хиляди от началото на годината, съобщи депутатът от ДСБ Евгени Чачев от парламентарната трибуна. Той цитира данни на Агенцията за финансово разузнаване, според които кешовите плащания са скочили със 76% през последните три години. Това говори за огромен сив сектор, въпреки че правителството задължи работещи и пенсионери да получават парите си по банкови карти, коментира Чачев.
Не става въпрос за плащане под масата, а за добрата работа на финансовите разузнавачи, които да изкарват парите на светло, контрира премиерът Сергей Станишев.
 
Дават по 6000 евро на фермерите
 
в. Стандарт
 
Стопаните, които отглеждат животни, ще могат да кандидатстват за 6000 евро помощи от Евросъюза. Досега сумата беше двойно по-малка, съобщи аграрният зам.-министър Светла Бъчварова. Документи се подават от 2 октомври. Бъчварова се срещна с животновъди от Южна България. На срещата са били набелязани няколко конкретни мерки. Още от следващата седмица ще бъде въведен контрол по почистването на терените и пасищата в Източните Родопи и ще се водят разговори за размера на компенсациите за изкупеното овче мляко в периода от 1 март до 15 май. Предстои да бъде актуализирана програмата за алтернативно земеделие "Родопи".
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още