IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвели увеличение на тока с до 10%, от МИЕ отричат да са давали прогнози

Все още не е ясно с колко точно би поскъпнал токът от догодина, но по всяка вероятност ръст ще има

17:33 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Готвели увеличение на тока с до 10%, от МИЕ отричат да са давали прогнози

Не сме правили прогнози за цената на тока през първите месеци на следващата година, а и това не спада към задълженията на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) – както е известно, с определяне цените на тока, топлоенергията, природния газ и водата се занимава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Това казаха за Investor.bg от МИЕ във връзка със съобщение на БГНЕС, че „цената на тока ще се увеличи между 5 и 10% в първите месеци на следващата година, според източник от МИЕ”.

Последното увеличение на тока за бита беше от 1 юли т.г. Очакванията бяха да има да различни тарифи за клиентите на трите електроенергийни дружества в страната – ЧЕЗ, EVN и E.ON, но в крайна сметка ДКЕВР определи единна тарифа за цялата страна.

В началото на юни пък от Националната електрическа компания (НЕК) се оплакаха, че определеното от ДКЕВР увеличение на цената, по която компанията продава електроенергия на електроразпределителните дружества, е недостатъчно и може да ги доведе до загуби.

Експерти от бранша коментираха за Investor.bg, че имайки предвид изискванията на ЕС за либерализация на електроенергийния пазар, е възможно в началото на 2008 г. да отпадне задължението на ДКЕВР да определя цените на тока, а това да става чрез пазарните механизми. Което по всяка вероятност ще доведе до поскъпване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още