IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Инфлацията за 2007 - 8%, дефицитът по текущата сметка – 20 на сто

За следващата година обаче от фонда очакват инфлация от 4 на сто, тъй като тазгодишният връх не е дългосрочна тенденция

16:28 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Инфлацията за 2007 - 8%, дефицитът по текущата сметка – 20 на сто

Международният валутен фонд (МВФ) увеличи прогнозата си за инфлацията в България за 2007 до 8 на сто от предишни очаквания за 4,5%, тъй като сушата и наводненията са довели до по-голям ръст на цените на храните от предвиждания, съобщи Bloomberg.

От фонда са завишили и прогнозата си за дефицита по текущата сметка на страната ни до близо 20 на сто от БВП спрямо предишни очаквания за 16 на сто от БВП от май. Причината е, че вносът се е увеличил по-силно от износа, коментира Хуан Фернандес-Ансола, представител на МВФ за България и Румъния.

От международната финансова институция очакват инфлацията да е на ниво от 4 на сто следващата година, тъй като тазгодишният инфлационен връх е по-скоро резултат от недостига в снабдяването, отколкото дългосрочна тенденция, пояснява Ансола.

По думите му основната задача в случая е да се поддържа дисциплина при заплащането и да се избегне индексация на заплатите като компенсация.

Глобалната криза на кредитния пазар между банките може да има непряк отзвук върху България и да създаде усложнения при финансирането, смята още Ансола.

За страната е важно да продължи да привлича чуждестранни инвестиции чрез доверие в политиката, коментира още представителят на МВФ. По данни на централната банка, цитирани от Bloomberg, дефицитът по текущата сметка за първите седем месеца в размер на 11,2 на сто от БВП е бил покрит на 88% от рекордните чуждестранни инвестиции за периода на стойност 2,6 млрд. евро.

От Standard & Poors пък очакват дефицитът по текущата сметка за тази година да достигне 18 на сто от БВП.

Ансола коментира и спекулациите, че България трябва да промени фиксинга на лева към еврото, заявявайки, че подобна стъпка не е необходима.  

Според критериите от Маастрихт, страните в които еврото е официална валута или желаещите да се присъединят към еврозоната, трябва да поддържат инфлация, превишаваща с не повече от 1,5 процентни пункта средното ниво в трите страни от еврозоната с най-ниска инфлация, което за 2006 г. е 1,73%. Тоест прагът за влизане в еврозоната е инфлация от 3,23%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още