IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовото предлагане на пшеница мина границата от 500 лв. за тон

Трайното задържане на тази цена би довело до цена на кг хляб от 1,8-2 лв.

15:56 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовото предлагане на пшеница мина границата от 500 лв. за тон

Тази седмица е обявено предлагане на пшеница на Софийската стокова борса (ССБ) на цена, варираща при различните оферти между 420 лв./т до 570 лв./т без ДДС, съобщиха за Investor.bg от ССБ. В началото на седмицата цените на повечето оферти са били над 500 лв./т, но в края на седмицата, поради липсата на купувачи, в една или друга степен са понижени.  

Цената на пшеницата сега спрямо година по-рано е повече от двойно по-висока, коментираха експерти от бранша. Това означава, че имайки предвид приблизителното съотношение между цените на зърното, брашното и хляба, при цена от около 500 лв./т пшеница, готовият хляб от 1 кг ще струва около 1,8-2 лв. - което е твърде висока цена, особено при положение, че реално в страната няма дефицит на хлебно зърно, подчертаха запознати. 

Общото количество на предлаганата пшеница е над 100 хил. т, главно от търговци от Северна България, но сделки през седмицата не са сключени. Предполага се, че част от пшеницата е от внос. Последната сключена сделка на борсата за продажба на пшеница беше в края на август.

Засега няма сключена сделка по обявената от Държавния резерв оферта за покупка по Закона за обществените поръчки на 20 хил. т пшеница, казаха още от ССБ. Първоначално обявената цена купува от 300 лв./т без ДДС е завишена на 320 лв./т, но според експерти едва ли ще има продавачи и по тази цена, предвид пазарната конюнктура.

Заявена е оферта за покупка на 2 хил. т маслодаен слънчоглед при цена 650 лв./т, но до сделка не се е стигнало, тъй като обявените през последните дни на ССБ оферти продава са при цени 700-710 лв./т слънчоглед.

През изтичащата седмица бяха обявени първите за този есенно-зимен сезон оферти купува на въглища и дърва за огрев по Закона за обществените поръчки от държавни учреждения, но до сделки още не се е стигнало, казаха още за Investor.bg от ССБ.

През седмицата на Стоковата борса са сключени сделки за течни горива (бензин, нафта, газьол) за общо над 100 хил. л.

*Всички обявени цени на борсовите стоки са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още