IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 септември

07:59 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 септември
Христо Лачев: От догодина ще сме страната с най-скъпи цигари в региона
в. Дневник

Интервю с изпълнителния директор на Булгартабак холдинг
 
Докъде стигна изпълнението на програмата за преструктуриране на "Булгартабак холдинг"?
 
- Продажбите на тютюневите дружества вървят, с изключение на фабриките в Кърджали и Ямбол, за които очакваме становището на консултанта по преструктурирането за провеждането на повторни процедури. Преди време се продаде дружеството в Гоце Делчев. Подготвят се документите за продажбата на "Асеновград БТ" и "Шумен БТ". "Хасково БТ" е в ликвидация, тази на "Видин БТ" приключи, а "Харманли БТ" е на път да бъде обявено в несъстоятелност от ЦКБ.
 
Имали ли сте срещи с икономическото министерство за съдбата на цигарените фабрики?
 
- Не. В последно време този въпрос не е обсъждан. След последния отказ на Министерския съвет да разгледа промените в закона за приватизация не е имало допълнителни обсъждания на въпроса.
 
От друга страна, конкуренцията на "Булгартабак" завладява пазарни позиции. Как стои в момента компанията на пазара?
 
- Официалният спад на пазарен дял беше за първите четири-пет месеца на годината, докато през последните три месеца задържаме дял около 70%, като най-странното е, че нямаме спад от началото на годината на продаваните обеми, т.е. независимо от това, че се намалява пазарният ни дял, обемите, които продаваме всеки месец, са същите от началото на годината досега.
 
EVN ще си вземе ЕРП "Слънчев бряг"
в. Сега
 
До две седмици австрийската EVN, която придоби електроразпределителните дружества в Югоизточна България, ще стане собственик и на мрежата в курорта Слънчев бряг. Това произтича от одобреното вчера от правителството извънсъдебно споразумение с австрийската компания.
 
По силата му EVN ще прекрати арбитражното дело срещу страната, което води от една година. То ще плати за дружеството в черноморския курорт не цената от 38 млн. лв., на която собствениците на курорта го оцениха, а само 25 млн. лв. Толкова предвиждаше и приватизационният договор, сключен преди 3 години. Разликата ще се поеме от доверителната сметка, която EVN депозира в Агенцията за приватизация (АП) след сключване на договора.
 
Таксиметровите фирми са за 20% поскъпване, а не за 200%
в. Сега
 
Въпреки синдикалните искания за поскъпване на цените на таксиметровите превози от 200 и повече процента големите фирми от бранша нямат намерение да се съобразяват с тях. Повечето фирми възнамеряват да вдигнат цените с около 20%, но се въздържат да споменат конкретни цифри и ако те съвпаднат, ще попаднат под ударите на Закона за защита на конкуренцията. Освен "О'кей Супертранс" и "Радио СВ Такси" намерение за вдигане на цените имат и "Такси С Експрес", компанията "За 1 евро" и другите по-големи фирми, работещи в столицата. Вчера за същия размер повишаване на тарифите съобщи и видинска фирма. Очаква се това да стане факт в началото на октомври.
 
Станишев&Станишев зад идеята за правителствения "Дефанс"
в. Дневник
 
Бъдещият правителствен комплекс трябва да бъде нещо по-добро и от ултрамодерния парижки квартал "Дефанс". В него ще кипи живот 24-часа седем дни в седмицата, а не само през работните дни, както е в "Дефанс". Освен работните офиси ще има места за отдих, забавления, развлечения, хотели, с перспектива да се разшири и с жилищни сгради в бъдеще. По-скоро новата зона ще се доближава до "Сони център" на "Потсдамер плац" в Берлин. Така описа бъдещия правителствен център арх. Митьо Виделов, шеф на дирекция "Комплексни анализи, експертизи и оценки" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
 
Идеята за изграждането на центъра е лично на премиера Сергей Станишев. Прочутият британски архитект сър Норман Фостър, автор на част от авангардните решения на "Потсдамер плац", се очаква скоро да посети страната ни по покана на международната фондация "Яков Чернихов". Неин вицепрезидент е арх. Георгий Станишев, брат на премиера.
 
Френска компания предлага да строи европейски бърз реактор в България
в. Новинар
 
Дни преди идейният проект на АЕЦ "Белене" да бъде внесен за одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоусторйството(МРРБ) и преди кандидатите за 49% дял от централата - CEZ, E.ON, Electrabel, RWE и ENEL да внесат окончателните си оферти в Националната електрическа компания (НЕК), френска енергийна компания внезапно обяви, че иска да строи европейски реактор ново поколение в България в близките години.
Suez проявава интерес да построи ядрени реактори от ново поколение тип EPR (европейски бърз реактор) в Европа през близките години, заявил изпълнителният директор на компанията Жерар Местралие, предаде Ройтерс. Компанията ни е кандидат да участва в проекти за изграждане на EPR реактори в Румъния, България и Великобритания, отбелязал директорът на Suez. 
 
Община Несебър ще развали сделката за делфинариума
в. Дневник
 
Община Несебър започва процедура по разваляне на сделката с "Феста холдинг" АД за изграждане на делфинариум. Това реши местният парламент на последната за този мандат сесия, провела се в края на миналата седмица. Съветниците единодушно са подкрепили предложението на своя колега Красимир Косев, кметът на общината, да започне процедура за анулиране на сделката.
 
Делфинариумът трябваше да бъде изграден върху 20 дка в резерват Старинен Несебър, който е обект на Световното културно наследство. Решението за това беше взето преди три години, но предизвика недоволството на всички институции, свързани с опазване на културното наследство и много граждани.
 
ЕС нареди: Легло за майки в офиса
в. Стандарт
 
Бременните трябва да имат нужните удобства не само вкъщи, но и на работното място, нареди Европа. Бъдещите майки ще разполагат с легло за почивка и в службата, а всеки чиновник ще се шири на площ от 4,5 квадрата. Климатикът пък не бива да грее над 23 градуса и да изстудява под 21. Това гласят изискванията на Брюксел за безопасност на труда.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още