IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лиценз за застраховане ще се издава и на европейско дружество

Презастраховател да не може да извършва застраховане, гласи друго изменение в застрахователния кодекс

15:53 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Лиценз за застраховане ще се издава и на европейско дружество
Лиценз за застраховане и за презастраховане да може да се издава и на юридическо лице, учредено като европейско дружество, предвижда едно от приетите днес от парламента на първо четене изменения в Кодекса за застраховането.  

Презастраховател да не може да извършва застраховане, гласи друго изменение в застрахователния кодекс. 

Като каптивен презастраховател според предлаганите изменения се дефинира презастраховател, контролиран от финансово предприятие, което не е застраховател или презастраховател или от нефинансово предприятие, което има за цел да осигурява презастрахователно покритие единствено на рисковете на лицата, които го контролират, или на лицата от групата, в която участва. Обстоятелството, че даден презастраховател е каптивен, задължително се вписва в устава на дружеството. 

Законопроектът предвижда обхватът на лиценза на застраховател да може да се разширява с допълнителен лиценз за вид застраховка. Лицензът на презастраховател, който е издаден за част от дейностите по презастраховане, също може да се разширява с допълнителен лиценз за нови дейности. 

Презастраховател със седалище в България, получил съответния лиценз, може да извършва дейността, за която лицензът му е издаден на територията на друга държава от ЕС, след като уведоми за това Комисията за финансов надзор (КФН) и при спазване на законите на съответната държава членка.

Презастраховател от трета държава (извън ЕС) има право да извършва дейност на територията на България чрез клон, регистриран по Търговския закон, след получаване на лиценз от КФН (за всички или част от дейностите).

Така нареченият Гаранционен фонд възстановява суми, изплатени от компенсационен орган на държава членка, в случаите, когато застрахователното събитие е настъпило на територията на България и не може да се определи моторното превозно средство (МПС) и когато в двумесечен срок от настъпване на застрахователното събитие на наша територия не може да се определи застрахователят.  

При ликвидация и несъстоятелност на застраховател или презастраховател вземанията на кредитори от държави от ЕС се удовлетворяват по същия начин, както вземанията на кредиторите от България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още