IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първа копка на завод за гипс със сертификат за инвестиция първи клас

Заводът в с. Ковачево ще бъде вторият за преработка на гипс на територията на "Марица-Изток"

15:38 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Първа копка на завод за гипс със сертификат за инвестиция първи клас
Първа копка на завод за преработка на гипс ще бъде направена на 26 септември в с. Ковачево, община Раднево, съобщиха от общината.

Заводът ще бъде изграден от българската компания "Техногипс" ЕАД, която е част от "Балканстрой" АД. Предвижда се строителството да завърши до март 2009 г. Размерът на инвестицията е 77,5 млн. лева.

В община Раднево фирмата ще бъде първият изцяло български инвеститор, получил сертификат "първи клас" за проекта си, уточниха от общината.

Като суровина заводът ще използва отпадъчния гипс от сероочистващите инсталации на блоковете 7 и 8 в ТЕЦ "Марица-Изток 2". Ще произвежда по безотпадна технология гипсокартон, гипс и сухи смеси, намиращи широко приложение в строителството. Проектът е съобразен с екологичните изисквания на ЕС.

Заводът в с. Ковачево ще бъде вторият за преработка на гипс на територията на "Марица-Изток". Преди месец първа копка на завод за гипс беше направена и от австрийската компания "Кнауф" в близост до ТЕЦ "Марица-Изток 3".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още