IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Права на Химимпорт отиват на търг заради липса на актуални състояния?

На 25 септември е крайният срок юридическите лица да представят актуално състояние с давност 3 месеца, за да не отидат правата им на търг за неизползвани права

12:45 | 20.09.07 г.
Права на Химимпорт отиват на търг заради липса на актуални състояния?

Вече е в сила ново изискване за легитимация на българските юридически лица, а именно актуално състояние, издадено най-много 3 месеца преди увеличението, гласи Приложение към Правилника на Централен депозитар АД. Проверка на Investor.bg установи, че някои от посредниците не са запознати с това изискване и не са предупредили клиентите си за нуждата от ново актуално състояние.

Крайният срок, в който притежателите на права за участие в увеличението на капитала на Химимпорт АД трябва да подадат заявление, че ще участват в увеличението е 25-ти септември (вторник). В противен случай правата им отиват на търга за неизползваните права в увеличението. Проверка на Investor.bg в Софийски градски съд показа, че подадените днес молби за актуално състояние се удовлетворяват във вторник следобяд, следователно все още има малко време за реакция на фирмите, забравили да си извадят актуално състояние.

25 септември е и крайния срок за записване на акции от увеличението на Адванс Екуити Холдинг АД, ако собствениците на правата не искат техните права да отидат на търга за неизползваните права.

Днес пазарната капитализация на Химимпорт надхвърли 2 млрд. лв., а ако се смятат и все още неиздадените 20 млн. акции, капитализацията на дружеството достига 2,4 млрд. лв. Също днес Химимпорт АД обяви, че е придобил по номинал акции на две зърнени фирми срещу общо 32,1 млн. лв.

И за Химимпорт, и за Адванс Екуити Холдинг крайният срок за записване на акции за закупилите права на търговете за неизползвани права е 17 октомври.

Не бива да се бърка краен срок за записване с краен срок за плащане на новите акции. Записването се осъществява чрез документ, с който се заявява, че правата ще бъдат упражнени. Плащането е с банков превод по набирателната сметка на дружеството и може да се осъществи до крайния срок, който е 17 октомври.

Според брокери посредникът по увеличението на капитала трябва да публикува чрез БФБ-София и крайна дата за заявяване на акции след края на търговията с правата. Не само крайна дата за заявяване, която реално не е единствената, а също и датата за заявяване от придобилите права на търга за неизползваните права.

В момента се публикуват следните дати - начална и крайна дата за търговия, начална и крайна дата за прехвърляне, дата на аукциона за неизползваните права, начална дата за записване на акциите, крайна дата за записване на акциите.

Удачно би било да се обявяват специално начална и крайна дата за получаване на вноските срещу новите акции по набирателната сметка на дружеството.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още