IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъжански: Договорихме оборудване за 13 млн. лв.

Акциите на Девин поскъпнаха с над 20% спрямо цената на IPO-то

09:57 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Лъжански: Договорихме оборудване за 13 млн. лв.
„Финализираме преговори за инвестиции на стойност 15 млн. лв. като от тях 13 млн. лв. са за оборудване, договорено от немската фирма Кронос, а останалите 2 млн. ще бъдат инвестирани в сгради“, заяви днес Цветан Лъжански по време на официалното представяне на дружеството на БФБ-София.

80% от финансирането на 13-те млн. инвестиции в оборудване ще се извърши или от банков кредит или от лизинг. Така ще се увеличи производството то 24 на 42 хил. бутилки на час като проектът ще се реализира за 6 месеца.

С 10 млн. лв. от средствата, постъпили от първичното публично предлагане (IPO) на Девин АД, дружеството е погасило заеми с цел да не се плащат лихви, каза още Лъжански .

Преди време Лъжански заяви в интервю за Investor.bg, че средствата от IPO-то ще се използват единствено за технологично обновление и оборудвания.

Днес стартира вторичната търговия с акциите на Девин АД като сключените сделки са в диапазона 7,25 - 8 лв. при прехвърлени 308 491 лота.
При средната цена от 7.39 лв. за акция ръста е 21% спрямо цената на IPO-то от 6,1 лв. за акция. Капитализацията на дружеството достигна 154 млн. лв. при максималната цена от 8.6 лв. за акция.

С част от останалите след покриването на кредити, 8,3 млн. от IPO-то ще бъде направена първа вноска за закупуване на оборудването, което ще се изплати за 4-5 години. С друга част ще се закупуват бизнеси в областта на безалкохолните напитки в България и региона.

Освен това по думите на Лъжански в момента се водят преговори с дистрибутори в Румъния и Гърция, за да може през следващия летен сезон компанията да разшири пазара си там.

В момента Девин се движи със 600-700 хил. лв. над прогнозното EBITDA, каза още Лъжански. „Ако след време нашето представяне позволи, то се надяваме емисията да бъде качена на официален пазар и в последствие да влезе в базата на индексите“.

Според Лъжански пазарния дял на Девин е 31%, а на Банкя 11%. Според думите му Банкя (собственост на Кока Кола) и Девин АД заедно се борят за промяна в закона за концесиите, която да отмени клаузата, според която разиряване на концесия за вода става чрез търг.

От началото на годината на БФБ-София са регистрирани 29 нови дружества, от които 15 АДСИЦ и 14 други. От последните 6 са осъществили IPO, което превръща 2007 г. в най-успешната борсова година досега, каза Румен Соколов главен експерт в дирекция „Международни връзки, комуникации и маркетинг“ в БФБ-София, отговарящ за дейността на отдел „Привличане на емитенти“.

Можете да следите търговията с акции на Девин АД дистанционно, чрез услугата SMS Котировки.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още