IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка ни отпуска 90 млн. евро кредит за ремонт на 450 км пътища

В рамките на новия проект за рехабилитация на пътната инфраструктура, Фонд Национална пътна инфраструктура работи по подобряването на пътища от I, II и III клас

17:53 | 19.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка ни отпуска 90 млн. евро кредит за ремонт на 450 км пътища
Световната банка ни отпуска 90 млн. евро кредит за ремонт на общо около 450 км пътища на страната. Това предвижда подписаното днес Споразумение за Проект за рехабилитация на пътната инфраструктура между министъра на финансите Пламен Орешарски и Флориан Фихтъл, постоянен представител на Световната банка за България, съобщават от Министерството на финансите.

Проектът за рехабилитация на пътната инфраструктура е одобрен от Борда на директорите на Световната банка на през юни.

В рамките му Фонд „Национална пътна инфраструктура” (ФНПИ) работи по подобряването на определени пътища от I, II и III клас, с обща дължина около 450 км. Проектът предвижда и да подпомогне подобряването на техническия и управленски капацитет на ФНПИ чрез инвестиции в съоръжения, технологии и процедури, позволяващи по-ефективно използване на ресурсите, отпускани за пътно-транспортния сектор.

По думите на Флориан Фихтъл, осъществяването на проекта ще подобри и достъпа до пазарите за населението и предприятията от малките градове и селскостопански райони и ще помогне на България да повиши ефективността на пътно-транспортната си система, като в същото време усвои наличните финансови ресурси и увеличи нивото на безопасност по пътищата.

Споразумението за отпускане на кредита за реализиране на проекта е с продължителност 17 години, включително петгодишен гратисен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още