IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Годишните винетки за камиони и автобуси поскъпват от 2008

Мутафчиев потвърди, че не се предвижда увеличение на цените на винетките за леки автомобили и микробуси

12:39 | 19.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Годишните винетки за камиони и автобуси поскъпват от 2008
Цената на годишните винетки за моторни превозни средства I категория, т.е. камиони над 12 тона и автобуси, ще се повиши от началото на 2008 г., съобщи пред журналисти министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Поскъпването е във връзка с директива на ЕС, която регламентира съотношението между цените на винетките за различните периоди от време за МПС I категория, обясни той.

Според тази директива съотношението между цената на дневна винетка и на годишна е 1:16. Министърът обясни, че в тази връзка има два варианта. При първия, който по всяка вероятност ще се възприеме, през следващата година дневните, седмичните и месечните винетки за тежкотоварните камиони и автобуси леко ще поевтинеят, а годишните леко ще поскъпнат.

Другият вариант е за първите три вида винетки цените да се запазят като сегашните, но тогава годишната винетка ще поскъпне повече от двойно, „което едва ли ще е изгодно за българските превозвачи“.

Точните цени на винетките за 2008 г. МТ ще изготви до ноември, когато ще бъдат представени за одобрение от ЕК.

Мутафчиев потвърди, че не се предвижда увеличение на цените на винетките за леки автомобили и микробуси.

Обсъжда се обаче дали да се наложат такси на товарните превозвачи от трети страни, т.е. страни извън ЕС, при преминаване на територията на страната ни. Транспортният министър обясни, че този въпрос не се регулира от Европейската комисия и всяка страна решава дали да налага такси и в какъв размер да са те. Задължителното условие е тези такси да бъдат еднакви за всички страни извън Общността.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още