IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Столична община приватизира пет свои дружества през 2008 г.

Очакваният дивидент от общинските фирми през тази година е осем милиона лева

18:21 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Столична община приватизира пет свои дружества през 2008 г.
Столична община предвижда да приватизира през следващата година общинските "БКС - Център" ЕАД, "Софинвест" ЕООД, "Въжени линии" ЕАД и да продаде сумарния дял от 70,54% на общината и други общински фирми в "Общинска банка" и на сумарния дял от 65,54 % в "Общинска застрахователна компания", каза зам.-кметът по финансовите въпроси на община София Минко Герджиков.
 
Общината ще работи за редуцирането на съветите на директорите в останалите дружества до трима членове и за обвързването между финансовите резултати и възнагражденията на членовете им.
 
За други три общински фирми - "Лозана" ЕАД, "Спортна София-2000" ЕАД и "Галатея 2002" ЕАД, през следващата година ще бъде предложено на Столичния общински съвет да бъдат преобразувани в общински предприятия, тъй като са с подчертано социални функции.

Общината вече е приключила преговорите за изкупуването на 76-процентния реституиран дял от зала "Триадица" от собствениците му.
Очакваният дивидент от общинските фирми през тази година е осем милиона лева, съобщи още зам.-кметът.
 
Вече втора година в София заради високата икономическа активност бележи ръст процентът на данъчните приходи в общинския бюджет, каза Герджиков.
През миналата година те са били 30% от бюджета, докато през тази вече са 47%.

Рекултивацията на депото за отпадъци в Суходол и работата по изграждането на завод за преработка на твърди битови отпадъци са част от основните дейности в областта на екологията, които ще бъдат финансирани през 2008 г.

Столичната община ще заплаща на "СКГТ-София" ЕООД от следващата година само парите за подпомагане на пътуванията на социалните групи ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания. Закупуването на превозни средства вече ще се извършва от транспортните дружества, допълни Герджиков.

За да се намалят разходите, предстои да бъде анализиран типът отопление в общинските сгради и ако досегашният се окаже неефективен - да бъде подменен.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още