IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кунева: Лекарства няма да се търгуват по интернет

Законодателството, уреждащо въпросите за правата на потребителите в интернет, обаче няма да се занимава с онлайн аукциони

15:52 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Кунева: Лекарства няма да се търгуват по интернет
Хартата за правата на потребителя в интернет, която се подготвя, няма да предвижда търговия на лекарства. Това отговори еврокомисарят по защита на правата на потребителите Меглена Кунева на въпрос на Investor.bg.

Тя допълни, че по време на мандата й, който продължава още малко повече от 2 години, няма да може да бъде изработено същинско законодатeлство за правата на потребителите в интернет, но въпросната харта ще е платформа за него.

Законодателството, уреждащо въпросите за правата на потребителите в интернет, обаче няма да се занимава с онлайн аукциони, защото те засягат отношенията между самите потребители, а не между бизнеса и потребителите, посочи Кунева.

В областта на услугите засега най-много се набляга на защитата на правата на потребителите при наемане на имоти, главно в чужбина, за по-дълъг период от време само с туристическа цел, отговори Кунева на друг въпрос на Investor.bg.

Все още по думите й т.нар. ваканционни клубове се изплъзват от европейските директиви в защита на правата на потребителите.

Директивата за потребителските кредити по всяка вероятност ще бъде приета от Европейския парламент в началото на следващата година, а ще влезе в сила в началото на 2009 г., каза още Кунева. Тя открои като основни моменти в нея правото да се откажеш от кредита в 14-дневен срок, правото за предсрочно изпълняване на кредита без допълнителна лихва, правото на предварителна информация за кредита и уеднаквяване на начина на изчисление на лихвения процент във всички банки от ЕС.

Еврокомисарят посочи като своя идеята за т.нар. колективен европейски иск, при който група потребители от различни страни от ЕС завеждат иск срещу дадена компания, която ги е ощетила по някакъв начин. Други идеи на Кунева са свързани с избора на потребителите на фирми доставчици на енергия и с разширяване на информацията, която се дава на потребителите.

Във връзка с наложената от ЕК на Microsoft глоба, която беше потвърдена вчера, Кунева поясни, че Европейската комисия е против монополите, защото не дават избор на потребителите. Еврокомисарят изрази мнение, че до една година ще се усети на пазара свалянето на цените на продуктите на Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още