IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пощенска банка прехвърли 6,25 млн. права към Химимпорт Инвест

На 26 юни банката отпусна финансиране на Химимпорт Инвест АД в размер на 19,6 млн. лв.

15:05 | 18.09.07 г.
Пощенска банка прехвърли 6,25 млн. права към Химимпорт Инвест

Българска пощенска банка прехвърли 6,25 млн. права на Химимпорт АД в полза на Химимпорт Инвест АД чрез регистрационна сделка. На 26 юни банката отпусна финансиране на Химимпорт Инвест АД в размер на 19,6 млн. лв. чрез репо-сделка с 6,25 млн. акции на Химимпорт АД при единична цена 3,13 лв. на акция.

Тъй като правата за участие в увеличението на капитала се записват на името на собственика им към 4 септември, те отидоха в сметката на Българска пощенска банка АД, която ги прехвърля в полза на финансираната страна чрез регистрационна сделка на символичната цена от 0,1 ст. при която целият пакет струва 6 250 лв. или 660 пъти по-евтино от пазарната стойност на правата.

Практиката на Българска пощенска банка АД при увеличение на капитала с права или чрез раздаване на нови акции при дружества с чиито акции са сключени репо-сделки, е да прехвърля съответно правата или новите акции с регистрационна сделка.

Вероятно в близките дни ще видим регистрационна сделка и с 16 млн. права, които в момента са на името на Уникредит Булбанк, в която чрез репо-сделка Химимпорт Инвест е заложил 16 млн. акции при единична цена 5 лв., за общо 80 млн. лв., като сделката беше сключена на 12 юни 2007 г.

Химимпорт Инвест АД ще запише акции срещу всичките си права в увеличението на капитала на Химимпорт АД, каза за Investor.bg Иво Каменов, изпълнителен директор на Химимпорт Инвест АД, по повод въпросите във форума дали Химимпорт Инвест ще продава от полагащите му се права.

По последни данни Химимпорт Инвест АД притежава 76,6% от капитала на Химимпорт АД и ще може да запише 15,32 млн. акции, ако получи и правата си от Уникредит Булбанк АД. Общото увеличение на капитала дружеството е с максимум 20 млн. акции, всяка с емисионна стойност от 11 лв. Така Химимпорт Инвест АД ще трябва да внесе 168,52 млн. лв.


Търговията с правата, даващи право на участие в предстоящото увеличение на капитала на Химимпорт АД-София, стартира на 10 септември и ще продължи до 21 септември, като търг за неизползваните права в увеличението е насрочен за 2 октомври.

Консолидираната шестмесечна печалба на Химимпорт се увеличи 20 пъти на годишна база до 60 млн. лв., а приходите му се увеличиха с 119%, което го нареди на трето място сред ликвидните компании

Свързани компании:

Химимпорт АД - права(6C4A)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още