IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 септември

08:28 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 септември
Анализаторите са оптимисти за икономическия растеж
в. Дневник

Българската икономика ще запази стабилния си икономически растеж през тази година въпреки глобалната кредитна криза и рекордно високата инфлация от последните месеци, прогнозираха анализаторите. Прогнозата на специалистите е брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с над 6% на годишна база, като най-оптимистичните очаквания стигат до 8%. Очаква се във вторник Националният статистически институт да публикува официалните данни за представянето на икономиката за първото полугодие.

За първото тримесечие на тази година икономиката ни изненада с ръст от 6.2%, като очакванията на повечето специалисти тогава бяха за ръст от 5.5% на годишна база. Причината бяха намаленият корпоративен данък до 10% и ръстът в преките чуждестранни инвестиции.

От 2009 г. ще се забранява пушенето в ресторантите
в. Дневник

Пълната забрана на пушенето на обществени места в България ще бъде въведена най-рано от 2009 г., съобщи в понеделник д-р Маша Гаврилова, началник на отдел "Опазване на общественото здраве" в Министерството на здравеопазването. Бизнесът ще получи една година гратисен период, за да приведе ресторантите и дискотеките към изискванията.

Дотогава ще продължим да обясняваме колко е вреден цигареният дим, за да привлечем обществена подкрепа за тази сериозна стъпка, каза Гаврилова. Още тази есен обаче ще се проведат разговори с представители на ресторантьорския бранш за отварянето на едно или две заведения изцяло за непушачи. Преди няколко месеца от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявиха, че са готови да го направят. Такива ресторанти има навсякъде в Европа и посещаемостта в тях е дори по-голяма, твърдят експертите на здравното министерство.

Комисията по хазарта също почва проверка на тотото
в. Сега

След прокуратурата в тотото се прицели и Държавната комисия по хазарта. Скоро тя ще стартира пълна проверка на Българския спортен тотализатор (БСТ), съобщи пред "Сега" шефът на дирекция "Разрешения и контрол върху хазартната дейност" в комисията Симеон Симеонов.

"На всяка трета година сме длъжни да извършим пълна проверка по спазване на действащото законодателство - правилата на игрите, разпределението на печалбите и т. н.", поясни Симеонов. Той каза още, че специалистите от комисията ще инспектират и центъра за обработка на информация за тиражите. Цялата проверка вероятно ще им отнеме повече от месец. Тя трябва да бъде направена между октомври и декември.

Избират през октомври шестия в “Набуко”
в. Стандарт

Шестият инвеститор в "Набуко" ще стане ясен на 18 октомври, когато е следващата среща на акционерите в проекта за газопровода, съобщи mediapool.bg. Преди дни петимата участници - турската "Боташ", българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ и австрийската OMV, не избраха между "Газ дьо Франс" или германската RWE. Нов акционер трябва да влезе, за да се завиши кредитният рейтинг на проекта. Така по-лесно ще се гарантира финансирането на газопровода и обезпечаването на договорите за доставка на гориво.

Енергийните разпределители очакват студена зима
в. Новинар

Прогнозираната студена зима и очакванията за високо потребление на ток в бита хвърли електроразпределенията в трескава подготовка на съоръженията. Енергийният регулатор заплаши със санкции при некачествено снабдяване с енергия и чести спирания на тока. ЕВН България, която обслужва Южна България, обяви, че е инспектирала 22 280 км кабелни и въздушни линии средно напрежение, 25 744 км ниско напрежение и 15 813 трафопоста и е направила просеки около 511 км електропроводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още