IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кунева: Ще забраня вноса на китайски стоки в ЕС, ако се налага

Еврокомисарят е дала срок на Китай до октомври да предостави доказателства какво е изпълнено във връзка с качеството на стоките, произведени в страната

18:34 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Кунева: Ще забраня вноса на китайски стоки в ЕС, ако се налага

Ако не получа факти, че всички случаи, за които сме уведомили китайските власти за вредни стоки, не са проследени до техния източник и не са взети мерки срещу техните производители, то аз бих отишла в защита на европейските потребители към последната възможност – забрана на вноса на тези стоки в ЕС“. Това заяви пред журналисти днес еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева.

Това обаче не е първото ми желание“, посочи тя. „Държа на отворената икономика, която дава повече избор на потребителя и по-добри цени, но трябва да е ясно, че отворената икономика върви с високи стандарти“.

Кунева съобщи, че е дала срок на Китай до месец октомври да предостави доказателства какво е изпълнено във връзка с качеството на стоките, произведени в страната. Тя допълни, че по време на преговорите с Китай няма да може да постигне нулев риск, но трябва да бъде колкото е възможно по-близо до това.

След срещата си с премиера Сергей Станишев Меглена Кунева каза, че в областта на защита на потребителите предстоят нови предизвикателства, като например разработване на законодателство в областта на интернет пространството.

„Иска ми се България да бъде шампион в областта на моята област“, каза още Кунева, като изтъкна подкрепата на българското правителство при разработване на директивите за потребителските кредити и за използване на недвижима собственост за определено време, като втората директива е особено важна за развитието на международния туризъм.

От своя страна, министър-председателят посочи, че с Кунева са обсъдили редица въпроси от областта на защита на потребителите, а също една нова инициатива – развитието на защитата на потребителите в областта на услугите.

Станишев допълни, че през следващата година значително ще нарасна подкрепата на правителството за неправителствените организации, занимаващи се със защита правата на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още