IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът: Намаляването на данъците и осигуровките вдига заплатите

Средният процент на повишение на минималния осигурителен доход за 2008 г., договорен при преговорите между работодатели и синдикати, е 25%

15:58 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът: Намаляването на данъците и осигуровките вдига заплатите
Обявеното от правителството намаление на данъчно-осигурителната тежест и промяната на разпределението на осигурителните вноски между работодател и работник вече предизвиква адекватна реакция на бизнеса за увеличение на работните заплати и осигурителните вноски през 2008 г. Това се казва в разпространеното днес писмо до премиера и държавни институции от ръководството на Българската стопанска камара (БСК) в лицето на нейния председател Божидар Данев.

Средният процент на повишение на минималния осигурителен доход за 2008 г., договорен при преговорите между работодатели и синдикати, е 25%, се казва в писмото. Във връзка с решението на правителството за нарастване на минималната работна заплата на 220 лв. този процент се повишава до 26,1%.

По изчисления на Националния осигурителен институт (НОИ) само от договорените минимални осигурителни прагове постъпленията в Държавно обществено осигуряване (ДОО) ще нараснат с 391 млн. лева през следващата година.

Тъй като същите доходи са база за изчисляване и на останалите осигурителни плащания, това ще доведе до повишаване на постъпленията от здравно-осигурителни вноски с 86,4 млн. лева и на приходите във фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите” със 7,2 млн. лева, смятат от БСК.

Общият ефект за цялата социално-осигурителна система възлиза на 484,6 млн. лева, сочат изчисленията на БСК.

Изчисленията на експертите показват също, че увеличението на минималните осигурителни прагове и на останалите трудови възнаграждения е в размери, които ще позволят не само да се компенсира ефекта от въвеждането на плоския данък и на промяната на съотношението работодател – работник в осигуровките, но и ще гарантират реално нарастване на работните заплати. 

Изчисленията на БСК показват още, че въпреки че през 2000 г. личните осигурителни вноски са били 9% от брутната работна заплата, а през 2006 г. - 12,425%, реалната средна работна заплата за периода 2000 г.-2006 г. е нараснала с 67,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още