IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов еврофонд ще ни отпуска пари за инфраструктура и енергийни проекти

Цели се развитие и на партньорството в областта на мобилността, облекчаване на визовите режими и др.

14:13 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нов еврофонд ще ни отпуска пари за инфраструктура и енергийни проекти
„Обсъдихме създаването на инвестиционен фонд на Европейския съюз (ЕС) Добросъседство“, каза еврокомисарят по външната политика на ЕС Бенита Фереро-Валднер след срещата си днес с министър-председателя Сергей Станишев.

Целта на фонда е отпускане на допълнителни средства за инфраструктурни и енергийни проекти за страните от Черноморския регион. Цели се развитие и на партньорството в областта на мобилността, облекчаване на визовите режими и др.

Фереро-Валднер отправи към България три основни послания, като на първо място посочи, че е изключително важно да се довърши работата по реформирания договор на Общността и неговата ратификация от страната ни.

Освен това трябва да продължим работата по политиките в областта на защита на конкуренцията, подобряване стандарта на живот на гражданите, реформиране на съдебната система.

Еврокомисарят посочи на трето място, че България е много високо ценен член на т. нар. Черноморска синергия и може много да допринесе за развитие на отношенията на ЕС с Русия, Турция, Украйна и Грузия.

От своя страна, премиерът Сергей Станишев подчерта активното участие на България за прилагане политиката на ЕС на Балканите и относно установяване статута на Косово. Той заяви, че независимо че страната ни вече е член на Евросъюза, тя трябва да извършва вътрешни реформи за покриване на всички критерии на Общността и за осъществяване на практическата интеграция на българските институции в европейките политики.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още