IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 20 млн. евро в безводни села в Търговищко

Усвояването на парите ще започне догодина, съобщиха от кметската администрация

08:57 | 17.09.07 г.
Инвестират 20 млн. евро в безводни села в Търговищко
Над 20 млн. евро ще бъдат инвестирани във водоснабдяването на 17 села, вилните зони и подмяна на градската канализация в Търговище. Усвояването на парите ще започне догодина, съобщиха от кметската администрация.

Още през пролетта „ВиК” – Търговище ще получи заем от над 8 млн. евро от Световната банка. От тях близо 1 млн. евро ще бъдат насочени към смяна на 12 км от старите водопроводи на Омуртаг, който се обслужва от търговищкото водоснабдително дружество. Това прави към 60% от тръбите на Омуртаг.

Останалите пари ще се използват за изграждане на 50 км довеждащи тръби от язовир „Тича” и помпената станция във Велики Преслав до 17 села в община Търговище. Ще бъдат изградени помпени станции и вътрешноселска мрежа. Така ще бъде ликвидирано безводието по цялото протежение от язовира до най-отдалеченото село в групата – Момино, обещават от администрацията.
 
Със заема от Световната банка ще се осигури и постоянна питейна вода и за 5 вилни зони край Търговище.

Заемът от Световната банка ще бъде ратифициран от парламента през декември. Получател на парите е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което ще разпредели средствата между общо 6 водоснабдителни дружества и ще подпише споразумения с тях. Срокът за усвояване е 3 години, а гратисният период, в който не се внасят вноски по главницата, е 5 години.

Паралелно със заема от Световната банка в Търговище се очакват и към 15 милиона евро от кохезионния фонд. Белгийска консултантска фирма, наета от екоминистерството, вече изработва идейните проекти за смяна на 90% от водопровода и цялата канализация на Търговище. Отпадните води ще се отвеждат в пречиствателната станция, която се финансира по ИСПА. Чрез средствата от кохезионния фонд ще се намалят драстично загубите на вода и ще се подобри качеството на водоснабдяването, твърдят от кметската администрация в Търговище.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още