IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свиневъди: Забраната на износа на свинско ощетява изрядните фермери

Основната причина е наличието на данни (според експертите от ЕС) за ваксинирането на свинете против класическа чума, която ваксинация е забранена в ЕС

13:25 | 14.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Свиневъди: Забраната на износа на свинско ощетява изрядните фермери

Преди дни от Европейския съюз (ЕС) съобщиха, че продължава забраната за износ на свинско месо от България и Румъния, като за България срокът е до юли следващата година, а за Румъния – до края на 2009 г. Забраната важи още преди влизането ни в ЕС и през септември трябваше да бъде преразгледана, както се и случи. Очакванията да бъде отменена обаче не се сбъднаха.

Основната причина е наличието на данни (според експертите от ЕС) за ваксинирането на свинете против класическа чума, която ваксинация е забранена в ЕС. От животновъдния бранш коментираха, че такава ваксина в страната ни от дълго време вече не се прилага в големите ферми. А заради някои изключения при малките ферми, потърпевш в икономическо отношение е целият бранш.

В тази връзка от бранша предложиха у нас да се приложи действащата в други страни от ЕС практика, а именно – ако свинете от дадена ферма заболеят от чума (поради липсата на ваксинация), да се забрани износа на животни и месо без термична обработка само от дадения район, а не от цялата страна, както е на практика сега у нас. За въвеждането на такива условия обаче трябва да преговаря държавата в лицето на Земеделското министерство.

Производители на колбаси и други местни изделия, ползващи свинско месо, от своя страна посочиха, че реномираните фирми изискват съответните сертификати от производителите на месо у нас и в чужбина, вкл. животните да не са ваксинирани и да не боледуват от класическа чума по свинете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още