IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на Business Intelligence у нас нарасна с 56% до $2,5 млн. за 2006

Иинформационните системи за бизнес анализ привличат все по-голям интерес у нас и в света

12:25 | 14.09.07 г.
Пазарът на Business Intelligence у нас нарасна с 56% до $2,5 млн. за 2006

Пазарът на информационни системи за бизнес анализ (Business Intelligence - BI) в България е нараснал с 56,3% през миналата година до 2,5 млн. долара (от тях 1,6 млн. долара е обемът на пазара на BI инструменти, а 0,9 млн. долара е този на пазара на BI приложения). Това съобщи Томаш Слоневски от IDC-Полша при откриването на международната конференция IDC Business Intelligence Roadshow, която се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Нарастването е значително по-бързо от глобалния темп и от този, отчетен в региона на Централна и Източна Европа.

В световен мащаб пазарът се е увеличил с 11% през миналата година до общ обем от 18,4 млрд. долара, каза още Слоневски. В ЦИЕ отчетеният ръст за 2006 г. е 31,4% до 196,7 млн. долара.

Business Intelligence е широко понятие за приложения и технологии за събиране, съхраняване, анализиране и предоставяне на достъп до данни, които помaгат на компаниите при вземането на ключови решения.

Приложенията за бизнес анализ включват решения за управление на финансовото състояние и стратегия, анализ на работната сила, анализ на логистичните доставки и други. От своя страна, BI инструментите включват такива за бизнес анализ, инструменти за търсене, отчети и анализ, платформи за съхранение на данни.

Освен че пазарът на бизнес анализ нараства, самата идея за BI също търпи развитие, каза Слоневски. По думите му BI в момента преминава от „традиционен“ в „широко разпространен“. Целта е информацията от системата да стане достъпна за всеки служител на дадена компания, като се предлага на всеки в адекватен за ролята му в компанията вид. При традиционните решения за бизнес анализ се изисква наличието на висококвалифицирани експерти, които да работят с базата данни, за да се състави подробен отчет.

В рамките на конференцията днес се представят погледите на компаниите, които разработват BI решения, практически примери за рационализиране на операциите в резултат на внедрени системи за бизнес анализ, дългосрочни подходи към технологиите за търсене и достъп до файловете и базите данни на организациите и други.

Сред темите на презентациите са бизнес стойност, рискове и възвръщаемост на инвестициите от BI, управление на цялостната ефективност на компанията – CPM, управление на бизнес транзакциите, осигуряване на високо качество на данните в корпоративната DataWarehose система, търсене в корпоративните данни, анализ на текстове, корпоративни портали, интеграция на приложения, анализи на управлението на взаимоотношенията с клиенти (CRM) и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още