IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 септември

08:16 | 14.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 септември
ВиК фирми искат 30% поскъпване на водата
в. Сега

Само няколко месеца след последното повишение на цените на водата част от ВиК дружествата в страната са поискали ново поскъпване. Аргументът им е увеличението на цените за промишлени нужди. Исканията се движат в рамките на 30%.

"През последните седмици почти не минава ден, без да получим поредното искане", съобщиха пред "Сега" източници от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Рекордът принадлежи на ВиК-Добрич, което настоява за 32% поскъпване, т.е. от сегашните 1.81 лв. на кубик цената да стане 2.40 лв. с ДДС. В момента най-скъпа вода плащат жителите на Разград - 2.32 лв. с ДДС.

Търговският регистър тръгна пробно във Варна и Габрово
в. Дневник

Новият търговски регистър вече се тества в реални условия във Варна и Габрово, съобщи в четвъртък шефът на Агенцията по вписванията Емил Станков. Деловодители на ведомството въвеждат в електронен вид всички документи за дружествата от тези райони, които са подали заявление за регистрация или вписване на нови обстоятелства.

Сканират се всички документи от фирменото дело и се вписват новите факти и това се прави за 24 часа, каза зам.-шефът на агенцията Даниела Митева. Тя обясни, че целта на пилотните проекти във Варна и Габрово е да се провери информационната система и организацията на работата в реални условия.

Слънчев бряг нараства с нови два ваканционни комплекса
в. Дневник

"Костал девелопмънтс" ООД изгражда нов апартаментен комплекс за сезонно ползване в Слънчев бряг-запад. Той е разположен в близост до комплекс "Анита" на около 5 минути от морския бряг в ъглов парцел с площ от 6203 кв.м.

Още един апартаментен комплекс за сезонно обитаване ще израсне до следващия сезон и в централната част на Слънчев бряг-запад в близост до пътя Бургас - Варна, на площ от 2073 кв.м. Инвеститор на комплекса е "Джи ес - 8" ООД. Изпълнител на строителните работи е фирма "Строй Марк" ООД.

Взимат ни здравето с двоен данък
в. Стандарт

Двоен данък здраве ще ни удари по джоба от Нова година. Кабинетът въвежда втора задължителна здравна вноска. Тя ще е 2 или 3% от заплатата и ще се внася само от работещите. Освен нея всеки ще заделя и сегашните 6 на сто за лечение. Това предвижда новата здравна стратегия, която в понеделник ще е на бюрото на премиера Сергей Станишев, съобщиха за "Стандарт" авторите й от БСП, ДПС и НДСВ. Документът бе обсъден от доктори, икономисти и юристи на тройната коалиция преди ден. Вторият данък ще влиза в частни фондове. Те ще преговарят с болниците за допълнителното лечение, което ще покрива новата вноска.

Таксито поскъпва с 10-15 ст. на километър
в. Новинар

Таксимотровите превози вероятно ще поскъпнат с 10-15 ст. на километър до края на октомври. Заповед за претарифиране на таксиметровите апарати с цена 59 на километър, вместо сегашните 49 ст. за дневната тарифа, вече е издадена в компанията " О кей супертранс" по информация на таксиметров шофьор. Според него до 25-27 септември всички нейни коли ще работят по новите цени. Другите таксиметрови фирми вероятно също ще последват колегите си.

Забрана на сергиите с дискове прокарва ОДС
в. Сега

Възможно е при предстоящото днес гласуване на второ четене на промените в закона за оптичните дискове в него да бъде записана забрана да се продават такива носители на открито - по улици, площади и др. Това се закани вчера в парламента Любен Дилов от ОДС. Според депутата, който заяви, че ще внесе такова предложение, това ще бъде последната крачка, която ще извади България от списъка на най-страшните пирати на авторски права.

Гарата в София ще се огражда срещу гратисчии
в. Дневник

БДЖ ще сложи ограждения на пероните на Централната гара в София, за да не могат пътници без билети да се качват във влаковете, съобщи зам.-директорът на "Пътнически превози" Станимир Ахчийски. Той добави, че на изпращачите ще се издава специален пропуск, който след това ще се връща. Монтирането на огражденията ще струва около 30 хил. лв.

Преди две години, пак за да ограничи гратисчиите, железопътната компания прегради пероните с въжета, което само за две седмици увеличи продажбите на билети с 24%. Повод за новите мерки стана залавянето на над 150 души, пътуващи без билет в един влак. Без превозни документи обикновено се возят хора от Своге, Перник и Септември, установили в БДЖ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още