IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приключиха преговорите по две оперативни програми на ЕС

11:39 | 13.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Приключиха преговорите по две оперативни програми на ЕС

Приключиха преговорите по две оперативни програми на Европейския съюз - „Административен капацитет“ и „Развитие на човешките ресурси“. Те са едни от първите, с които България осъществява преговорите с Европейската комисия.

По двете програми, които са съфинансирани от Европейския социален фонд, България ще има възможност да усвои общо около 1,4 милиарда евро за периода 2007-2013 г.

Оперативната програма „Административен капацитет“ се управлява от Министерството на държавната администрация и административната реформа и общият размер на средствата по нея е близо 181 милиона евро, като през тази година от тях са отделени 13 милиона евро. Програмата съдържа приоритетните области на развитие на българската държавна администрация и органите на съдебната система след присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Целта на програмата е създаването на ефективна и компетентна администрация, способна да разработва и прилага националните и европейски политики, като отговаря на очакванията на гражданите за по-добро обслужване и етика.

Другата програма се управлява от Министерството на труда и социалната политика. Тя е за преквалифициране на работни и безработни, образование и интеграция на малцинствата и е също така насочена към деца със слаб успех в училище, с цел те да не отпаднат.

Очаква се Владимир Шпидла - европейски комисар по заетостта, социалните въпроси и равните възможности, да одобри двете програми, заяви заместник- министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров, цитиран от БТА. От своя страна, заместник-генералният директор на генерална дирекция „Заетост по социални въпроси и равни възможности“ на Европейската комисия Леня Самуел каза, че България е станала член на Европейския съюз в много важен момент за самия съюз. Българските институции трябва да положат всички усилия по изпълняването на тези две програми, заяви още Леня Самуел.

Заместник-министърът на финансите Любомир Дацов заяви, че се очаква приключване на преговорите по още няколко програми в различни насоки, сред които за транспорт, регионално развитие, околна среда и конкурентноспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още