IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС ще отпусне средства за доизграждането на Коридор 8

По оценка на ЕС за завършването на линията между България и Македония ще са необходими половин милиард евро

10:36 | 13.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС ще отпусне средства за доизграждането на Коридор 8
Железопътният транспортен Коридор 8 между България и Македония ще бъде върнат към живот, като средствата за това ще бъдат осигурени от финансовите проекти на Европейския съюз за периода 2010 - 2013 г., съобщи македонското издание Утрински вестник.

Това е заявил еврокомисарят по транспорта Жак Баро в отговор на запитване от представител на Партията на зелените в Европейския парламент.

С помощите, които ЕС отпуска на Македония, през следващите две години ще бъде финансиран Коридор 10, след което Коридор 8 ще бъде сред приоритетите, е пояснил Баро.

Въпреки че доскоро двете страни не са искали финансиране за железопътната линия, сега те са поставили този въпрос.

По оценка на ЕС за завършването на линията ще са необходими половин милиард евро. От българска страна трябва да бъдат построени 2,5 км, а от македонска - 83 км.

Строежът на железопътната линия е започнал през 90-те години, но през 2001 г. проектът е бил изцяло спрян. Изграденото през този период трябва да се обнови, за което ЕС също ще отпусне средства.

Маршрутът на Коридор 8 е Скопие - Гюешево - София – Бургас/Варна, като част от коридора, свързващ Адриатическо и Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още