IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Йовчев: Реалната цена, на която продадох 5% от Мостстрой, е 150 лв./бр.

Брокери се опасяват от чл. 5 ал. 2 на Наредба 18, според който при слаба ликвидност евентуално търгово предложение няма да бъде съобразено с пазарната цена

10:37 | 12.09.07 г.
Р. Йовчев: Реалната цена, на която продадох 5% от Мостстрой, е 150 лв./бр.
Вчера БФБ-София обяви, че председателят на Съвета на директорите на Мостстрой АД инж. Румен Косев Йовчев е продал 6 105 акции, или 5,48% от дружеството, при единична цена за акция от 150 лв. на Васил Крумов Божков.

Сделката е блокова, а при блоковите сделки цената е регистрационна и не ясно на каква цена реално са прехвърлени акциите.

Затова се свързахме с инж. Румен Йовчев в централата на Мостстрой в София, който даде разяснения за извършената сделка.

- Г-н Йовчев, видяхме ваша сделка с акции на Мостстрой на цена 150 лв. за акция, но тъй като сделката е блокова, цената е регистрационна и може да е тази или по-висока, или по-ниска, каква е реално цената?

Цената е тази - 150 лв.

- Защо не продадохте на цена над 1 400 лв., каквато е текущата борсова цена?

Защото е смущаващо изпълнителен директор да продава на борсата и стана малко вътрешно тази сделка.
 
--- 
По информация на Investor.bg някои брокери смятат, че по позицията се наблюдава окрупняване на пакети, което би могло да доведе до търгово предложение от страна на мажоритарния собственик.

Среднодневно за последните 12 месеца се търгуват 106 акции на дружеството. Опасенията на част от брокерите са от чл. 5, ал. 2 на Наредба 18 (Наредба за изискванията към съдържанието на обосновката на цената на акциите на публично дружество, включително към прилагането на оценъчни методи, в случаите на преобразуване, договор за съвместно предприятие и търгово предлагане).

Въпросната алинея гласи "Ако акциите на дружеството се търгуват активно на регулиран пазар на ценни книжа в страната или в чужбина, който не е включен в списъка по ал. 1, справедливата цена на акциите се основава на тяхната среднопретеглена цена на сключените сделки на регулирания пазар за предходните 3 месеца."

В Допълнителните разпоредби към наредбата четем: „По смисъла на наредбата под „Акции, търгувани активно на регулиран пазар“ означава минимален среднодневен обем на търговия в размер поне на 2000 акции за предходните 3 месеца."
 
В случай че по дадена позиция не се е наблюдавала активна търговия по смисъла на горната разпоредба, справедливата цена на акциите, на която трябва да бъде отправено търговото предложение се определя чрез следните три метода:
-метод на дисконтираните парични потоци
-метод на нетната балансова стойност на активите (счетоводна стойност)
-метод на съотношението цена/печалба на на акция на дружества-аналози.
 
В подобна хипотеза влязоха търговите предложения за акции на Вамо АД и Енергия АД.

Вчера средната пазарна цена за акция на дружеството бе 1 453,36 лв., или близо 10 пъти по-скъпо от цената на блоковата сделка.

За последните 6 месеца акциите на дружеството са поскъпнали с 61,88%, а за последните 3 години поскъпването е 14 400%, тоест 144 пъти.

Текущата пазарна капитализация на дружеството е 162,04 млн. лв.

Основните акционери в дружеството са Бургаски корабостроителници АД с 49,02% и Имо-България ООД с 26% дял. В първото голям дял има кипърска офшорна компания, а във второто - нидерландска.

Раздвижването в пътностроителния бизнес е налице, след като акционер на ХД Пътища разшири позициите си чрез покупката на Пътни строежи АД Пловдив през април тази година. Пътни строежи АД Пловдив изгради магистрала Марица и е една от големите компании в бранша.

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още