IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз иска близо 11% увеличение на цената на природния газ

Последното увеличение на цената на „синьото гориво” у нас беше от началото на месец април

10:29 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз иска близо 11% увеличение на цената на природния газ

Булгаргаз“ ЕАД предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за четвъртото тримесечие на 2007 г. цената на природния газ да е 353,98 лв. за 1000 куб. м без ДДС, съобщиха от компанията.

Увеличението от 34,46 лв. (10,78%) се налага основно поради продължаващия за пети пореден месец ръст на цените на петролните продукти на международните пазари, което, от своя страна, води до увеличение на цената на природния газ в цяла Европа, се аргументират от компанията.

Те посочват, че промените в стойността на алтернативните петролни продукти на международните пазари спрямо последното тримесечие са следните: увеличение цената на мазут (1% съдържание на сяра) с 40,65 долара, или – 14,58%; увеличение цената на мазут (3,5% съдържание на сяра) с 34,30 долара – 12,70%; увеличение цената на газьол с 35,21 долара, или – 6,38%.

В съответствие с Наредбата за регулиране на цените на природния газ, Булгаргаз” ЕАД на всеки три месеца изготвя разчети за цената на газа, които представя в ДКЕВР за утвърждаване. Последното увеличение на цената на „синьото гориво” у нас беше от началото на месец април.

Съгласно договорните отношения между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром експорт” от 1998 г., цената на природния газ в България се определя основно на база промените в цените на алтернативните петролни продукти.

Общата промяна на среднопретеглената цена на природния газ за 2007 г. спрямо същата за 2006 г. е около 9% за целия период, са пресметнали от компанията, допълвайки, че цената на газа у нас ще продължи да бъде с около 30% по-ниска от средната за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още