IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 септември

07:41 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 септември
"Астера козметикс" излиза на борсата
в. Дневник
 
Свързаната с групата на "Арома" компания "Астера козметикс" ще стане публична, съобщи пред "Дневник" Лукан Луканов, председател на надзорния съвет на "Арома". Акциите на "Астера" вече са регистрирани в Централния депозитар и до два месеца се очаква да бъде готов проспектът за публично предлагане. Компанията ще излезе на Българската фондова борса чрез първично публично предлагане, поясни Луканов. Все още обаче не можем да дадем повече информация, обясни той.
 
Регистрираният в депозитара капитал на "Астера" е 1 705 706 лв., разпределен в акции с номинал 1 лв. Компанията се занимава с производство на парфюми и козметични продукти. Собствеността й не е пряко свързана с "Арома" - мажоритарният пакет акции са притежание на Лукан Луканов, показва справка в регистъра ДАКСИ. "Астера" ще бъде първата козметична компания в България, която излиза на фондовата борса по желание.
 
Вдигат лихви по заеми и депозити
в. Стандарт
 
С 0,5% вдигна лихвите по кредити Банка ДСК от вчера. Така базовият процент за заемите за текущо потребление става от 4,69% на 5,19%, а по ипотечните заеми - от 3,69 на сто на 4,19 на сто. Допълнително към тези стойности трезорът начислява лихвена надбавка. От началото на септември няколко големи банки обявиха, че вдигат лихвите по кредитите заради мерките на БНБ срещу кредитната експанзия. Лихвите по депозити пък увеличава СЖ Експресбанк. За влога "Гарант" в лева те стават до 6% за срок от 2 г.
 
Хлябът поскъпва отново през октомври
в. Новинар
 
Евтиното зърно, което предстои да бъде внесено от Казахстан, временно ще задържи сегашната цена на хляба. Това каза за "Новинар" Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите. Според експерти зърното ще струва 400 лева за тон с ДДС, а българското се продава по 430 лв. за тон. В момента килограм хляб излиза около 1,40 лв. в зависимост от региона, където се произвежда, очаква се цената му да достигне 1,60 лв. най-рано през октомври. Поевтиняване може да се очаква, ако цената на суровината падне със 100 лв. на тон, заяви Попов. 
 
Опоскаха парите в банкоматите
в. Стандарт

С празни банкомати и огромни опашки в банките започна първият работен ден след дългия уикенд. Софиянците, които са изхарчили наличните си пари за празниците, оставаха неприятно изненадани, че не могат да си изтеглят необходимите суми от машините. Проблеми с картовите системи няма, показа проверката на "Стандарт". Просто банките не са предвидили огромния брой транзакции и не са зареждали устройствата през четирите почивни дни. Първият работен ден съвпадна и с раздаването на пенсиите, затова възрастните хора с карти се юрнаха към банкоматите да теглят парите си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още