IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите във вътрешната търговия нарастват с 5,1 на сто към юли

Най-голям ръст се наблюдава при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 13,7 на сто

16:50 | 10.09.07 г.
Приходите във вътрешната търговия нарастват с 5,1 на сто към юли
Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода януари - юли 2007 г. по съпоставими цени нарастват с 5,1% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голям ръст се наблюдава при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 13,7%, което е резултат от увеличението в двете основни съставни дейности - търговия с автомобили и мотоциклети – 18,4%, и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 8,2%, които имат близки относителни тегла и заедно формират над 97% от обема на приходите.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството отбелязва положителен темп от 8,6%, следствие на реалното увеличение във всички наблюдавани съставни дейности, с изключение на търговията на дребно, извършвана извън магазини, при която има спад от 2,2%.

По-висок от средния темп отчитат търговията със стоки за домакинството и битова техника – 10,5% и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – 9,3%. Търговията с текстил, облекло и обувки отбелязва ръст от 8,3%, а търговията с фармацевтични и медицински стоки – 6,8%.

При търговията на едро увеличението е 2,9%, но дейността формира около 70% от обема на приходите и оказва съществено влияние върху общото нарастване.

От структуроопределящите съставни дейности ръст се наблюдава при търговията на едро с машини и оборудване – 18,1%, търговията със стоки за домакинството – 9,9% и неспециализираната търговия на едро – 7,1%, които компенсират намалението в търговското посредничество – 5,1%, търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия – 1,3%, търговията със селскостопански суровини и живи животни – 0,7% и търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) – 0,5%.

През месец юли нетните приходи при осигурена съпоставимост нарастват с 2,3% в сравнение със същия месец на 2006 г., което се дължи на увеличението, реализирано във всички основни търговски дейности. Най-висок ръст отбелязва търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 10%, следвана от търговията на дребно – 5,8%. При търговията на едро е отчетен минимален ръст от 0,2%, който редуцира общия индекс.

Нетните приходи реално нарастват и спрямо предходния месец – 3,1%, резултат от близките положителни темпове, реализирани във всички основни търговски дейности. Увеличението при търговията на едро достига 3,5%, а при търговията на дребно и търговията с автомобили и горива - съответно 2,5% и 1,3%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още