IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 25 млн. лв. са предвидени за електронното правителство за 2006 и 2007

За миналата година по проекта са изразходвани 11 млн. лв.

14:04 | 10.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 25 млн. лв. са предвидени за електронното правителство за 2006 и 2007

За развитие на електронното правителство от началото на 2006 г. до края на тази година са предвидени общо 25 млн. лв., като за миналата година по проекта са изразходвани 11 млн. лв. Това каза министърът на държавната администрация Николай Василев на специална пресконференция по повод две години от работата на оглавяването от него министерство.

Основните направления на изразходване на посочените средства са интеграционна система за електронното правителство на стойност 5,054 млн. лв., пилотна интеграционна система на електронна област за над 2,6 млн. лв., закупуване на персонални компютри на стойност над 1 млн. лв. и други.

За изтеклите две години от държавната администрация, включително второстепенните разпоредители на бюджетни средства, са съкратени общо 5 059 човека, отчете Василев.

За административно обслужване и регулиране през миналата година са инвестирани общо 850 хил. лв., а за тази година за целта са планирани 1,3 млн. лв.

Целевите бюджетни средства за административно обслужване на граничните контролно-пропусквателни пунктове (ГКПП) за тази година са 4 млн. лв., като само за въвеждане на системата „единен фиш“ са предвидени над 726 хил лв., а за сметосъбиране, озеленяване и маркировка на ГКПП – 868 хил. лв.

От началото на миналата година до края на тази обучение за придобиване на компютърни умения ще преминат над 43 500 държавни служители, тоест около половината от всички, посочи Василев. Над 22 хил. пък ще преминат обучение по чужди езици. Общо средствата за различните видове обучения за тази година са над 2,6 млн. лв.

През тази година са организирани търгове и са отдадени под наем общо 8 почивни бази и ресторанта, между които почивна база Боровец, Банско, ресторант „Рибен кът“ в Слънчев бряг, съобщи Василев. В момента тече процедура за отдаване под наем на почивната база в Приморско.

Не се предвижда да се дават под наем държавните резиденции в Бояна, Евксиноград, Шабла и Хисаря, добави министърът. Обсъжда са дали да се дават под наем държавните бази в курортите Свети Константин и Елена и Пампорово. „Едва ли в скоро време ще бъде дадена под наем базата на министерството в Слънчев бряг, тъй като тя е печеливша“, каза още Василев.

Във връзка с журналистически въпрос относно средствата за местните избори, с чиято организация от страна на държавата се занимава Министерството на държавната администрация и административната реформа, Василев отговори, че по предварителни разчети стойността им ще бъде около 18,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още