IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 септември

07:41 | 10.09.07 г.
Преглед на печата за 10 септември
Осигурителните прагове се увеличават рекордно
в. Дневник
 
Рекордно повишение на минималните осигурителни прагове договориха работодателите и синдикатите за следващата година. За първи път от 2003 г., когато праговете бяха въведени, средното годишно увеличение ще бъде над 20%, колкото препоръча правителството, а за някои категории персонал и някои браншове надхвърля 30%. За сравнение, през миналата година договореното от бизнеса и синдикатите средно увеличение на осигурителните прагове в частния сектор беше 14%. Това нарастване донесе на НОИ 200 млн. лв. повече приходи.
 
Брокерите на имоти искат да са със статут на свободна професия
в. Дневник
 
Професията брокер на недвижим имот да стане свободна професия. Това предлага Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ - България, в писмо до социалния министър Емилия Масларова. Мотивът им е, че по този начин ще бъде извадена на светло дейността на посредниците при операции с недвижими имоти. Предложението е по повод искането за увеличаването на осигурителните прагове от 1 януари следващата година.
Ако това се случи, то ще има негативен ефект върху законно работещите фирми в бранша и ще стимулира увеличаването на нелегалните играчи, т.нар. домашни брокери, коментира Валентин Съйков, председател на ФИАБЦИ - България. Около пет хиляди са регистрираните фирми у нас, които се занимават с посредническа дейност при продажба на имоти. От тях около 500 работят в София. Няма да е пресилено, ако кажа, че още толкова са нелегално действащите, които не плащат данъци и осигуровки, посочи Съйков.

ВЕЦ за 30 млн. евро се изгражда на Искър
в. Дневник
 
"ГТМ Ангел Балевски холдинг" планира инвестиция от 30 млн. евро за изграждането на каскада от водноелектрически централи, съобщи SeeNews, като цитира представители на компанията. Холдингът вече е придобил земята за изграждането им. Каскадата ще е разположена по поречието на река Искър. Изграждането й чака последни разрешения, обяви изпълнителният директор на компанията Красимир Дачев.
 
Русе и Хасково пилеят общинското имущество
в. Сега
 
Сериозно нехайство към общинската собственост проявяват общините Русе и Хасково. Те са одобрявали неизгодни продажби на имоти и са апортирали общински активи в непечеливши предприятия.Това показват първите приключили одити, които Сметната палата започна миналата година.
Недъзите в Русе започват още от нормативната уредба, установили одиторите. Наредбата за разпореждане с общинско имущество например предвижда, че когато на търг се яви само един кандидат, дава се отсрочка от два часа и ако отново няма конкуренция, печели единственият участник. Според одиторите този текст "обезсмисля тръжното начало при провеждане на явно или тайно наддаване".
 
Мутафчиев спасява с неусвоени заеми кацането в София при мъгла
в. Сега
 
Министерството на транспорта вече има идея как да се финансира решаването на проблема с шосето между Кривина и Враждебна, което се оказа пречка за навигационната система за водене на самолетите при мъгла. Това съобщи пред "Сега" ресорният министър Петър Мутафчиев. Става въпрос за около 1.3 млн. лева, с които ще бъде изградена отбивка, дълга малко над 1 километър. Самият път до Враждебна е около 10 километра. Наскоро стана ясно, че преминаващите по него големи камиони и автобуси смущават навигационната техника.
"Можем да финансираме спасителния проект за сметка на някой държавен инвестиционен заем", каза Мутафчиев.
 
Строим Слънчев бряг на Каспийско море
в. Стандарт
 
Родни инвеститори ще строят курорт подобен на Слънчев бряг на брега на Каспийско море. Около 150 суперлуксозни хотели с 35 хил. легла трябва да изникнат в страната на приказките Туркменистан. Собственик на ваканционния рай ще е Комитетът по туризма и спорта на Ашхабад. Хотелите обаче ще се дават на концесия до 40 г. на инвеститорите, като предприемачите ще имат права и върху терена. Курортът ще се разгърне на 17 хектара и ще разполага както с места за нощувки, така и с казина, разкрасителни, спортни и развлекателни центрове. Пет от най-големите и представителни хотели вече се строят от турски компании. Туркменистан обаче е предложил и родни предприемачи да се включат в проекта. Това обясни зам.-председателят на Държавната агенция по туризъм Станислав Новаков, който бе в официалната делегация, посетила азиатската страна на 6 септември.
 
Дворецът в Балчик с 1 млн. лв. печалба
в. Стандарт
 
Дворецът в Балчик събра над 1 млн. лв. приходи от туристи, съобщи директорът на културния институт Тошко Гяуров. Той отчете, че в сравнение с миналата година са двойно повече и гостите, и парите. За първи път българите, посетили двореца, са по-малко от чужденците, като нашенци са едва 30% от всички туристи.
Амбицията на ръководството е дворецът да се превърне в целогодишно отворен парк, подобен на този на двореца "Шонбрун" във Виена.
 
"Атомстройекспорт" уточнява строителите на АЕЦ "Белене"
в. Новинар
 
"Атомстройекспорт" започна преговорите с българските фирми, кандидати за подизпълнители на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на прессекретаря на руската компания Ирина Есипова. Компаниите са от строителния бранш, монтажа и производството на оборудване. Първоначалният подбор на фирмите е направен на базата на техните отговори на 92 въпроса, които главният изпълнител на проекта, "Атомстройекспорт" е задал на потенциалните участници. Руската страна има своя програма и критерии, по които избира фирмите-подизпълнители и не се влияе от това от кой български град или район на страната са те, коментира Васил Бандов, шеф на площадка "Белене".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още