IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще се насърчават инвестиции в преработващата промишленост и ВЕИ

В сектора на услугите ще се подпомагат инвестициите във високотехнологичните дейности в областта на компютърните технологии, научноизследователската и развойна дейност, в образованието и хуманното здравеопазване

18:24 | 05.09.07 г.
Ще се насърчават инвестиции в преработващата промишленост и ВЕИ
През следващите години в индустриалния сектор в страната ще се стимулират капиталовложенията в преработващата промишленост и производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). В сектора на услугите ще се подпомагат инвестициите във високотехнологичните дейности в областта на компютърните технологии, научноизследователската и развойна дейност, в образованието и хуманното здравеопазване.

Икономическите дейности, в които ще се насърчават инвестициите, са конкретизирани в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, който Министерски съвет прие днес, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Правилникът е свързан с последните изменения и допълнения на закона, които са в сила от 30 август 2007 г.

Промените в закона предвиждат ново деление на инвестициите – на два класа – “А” и “Б”, вместо досегашните три класа. Минималният праг за инвестицията от клас “А” ще е 70 млн. лв., а за „Б” – 40 млн. лв. Инвестицията от клас „А” ще получават индивидуално административно обслужване.

Правилникът урежда реда за прилагане на въведената нова мярка за насърчаване на инвестициите – финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация. Промените в Закона за насърчаване на инвестициите предвиждат държавата да подпомага инвеститорите, които осигуряват работа на млади специалисти до 29 години или на стажанти от университети в страната в нови високотехнологични производства, или когато капиталовложенията се реализират изцяло в икономически изоставащите региони.

Въвежда се конкурсна процедура за оценка и избор на инвестиционните проекти за насърчаване, които се финансират от държавния бюджет. Оценката ще се извършва на две сесии през календарната година, за които се предвиждат близо 50 на сто от планираните средства. Определени са критериите и приоритетите за класиране, които са основа за методологията и оценката. Методологията ще се утвърждава от министъра на икономиката и енергетиката и ще се публикува на интернет страницата на ведомството.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още