IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правят първа копка на пътя Комотини - Маказа

Стойността на строителните работи е 85 млн. евро, осигурени от гръцката страна

14:34 | 05.09.07 г.
Правят първа копка на пътя Комотини - Маказа
Символична първа копка за строителството на подходния път от Комотини към Нифеа – Маказа с дължина 20 км ще направят гръцкият зам.-министър на външните работи Еврипидис Стилиянидис и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски в рамките на работно посещение на Михалевски в Гърция на 6 и 7 септември, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Стойността на строителните работи е 85 млн. евро, осигурени от гръцката страна.

От българска страна първият етап - 18 км от пътя Кърджали – Маказа, беше завършен в края на 2006 г. Участъкът Подкова – Маказа се финансира по програма ФАР – Трансгранично сътрудничество с Гърция и е на стойност 25 млн. евро.

През тази година предстои договаряне и начало на изпълнение на втория етап от пътя – участък от Подкова до спирка Джебел. Дължината на отсечката е 23 км и за нея са предвидени 26 – 27 млн. евро, уточняват от строителното министерство.

На срещата в Гърция ще се направи анализ на изпълнението на съвместната програма за изграждане на нови гранично-контролни пропускателни пунктове (ГКПП) между двете страни, прилежащите им пътни връзки и инфраструктура.

Между двете държави има споразумение от 1995 г. за откриване на три нови ГКПП: Гоце Делчев – Драма (Илинден - Ексохи), Рудозем – Ксанти (Еледже - Ексинос) и Кърджали – Комотини (Маказа - Нимфеа). До момента е открит пунктът Гоце Делчев – Драма, а по останалите се работи.

Паралелно с тези три пункта ще бъдат планирани необходимите действия по откриването на пунктовете Ивайловград – Кипринос, Златоград – Термес и Горна Арда – Паранести.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още