IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на ИКТ индустрията у нас ще достигне 15% от БВП през 2007

Към края на следващата година се очаква пазарът на информационни и комуникационни технологии у нас да достигне обем от 2,3 млрд. евро

13:31 | 04.09.07 г.
Делът на ИКТ индустрията у нас ще достигне 15% от БВП през 2007
"Очаквам през 2007 година делът на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в България да достигне 15 на сто от брутния вътрешен продукт. Към края на 2008 г. се очаква българската ИКТ индустрия да достигне обем от 2,3 млрд. евро." Това заяви председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков в речта си пред годишната сесия на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения (МСД) за 2007 г., която се провежда в Женева от 4 до 14 септември.

По време на официалната церемония за откриването днес Вачков е бил избран за заместник-председател на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения, съобщиха от ДАИТС.

България се нарежда на 9-то място сред аутсорсинг дестинациите през миналата година, а през 2005 г. е била на 15-то, казал още в речта си Дачков.

Той ще бъде заместник-председател на структурата, която взима решенията в най-голямата международна агенция на ООН. В съответствие с процедурните правила на международната организация, Вачков ще заема поста председател на Съвета на МСД през 2008 г.

Председателят и заместник-председателят на съвета се определят на ротационен принцип измежду администрации от различните 7 региона на страните членки на МСД за срок от една година, т.е. до следващата редовна сесия.

На извънредната сесия в Анталия през ноември 2006 година бе решено, че през 2007 г. заместник-председател ще бъде избран от регион „С”. В него влизат Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, България, Грузия, Казахстан, Киргизка република, Молдова, Македония, Монголия, Полша, Румъния, Руска федерация, Сърбия, Черна гора, Таджикистан, Чехия, Словакия, Узбекистан и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още