IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БДЖ пуска в експлоатация нови пътнически вагони между София и Бургас

До момента в страната от Германия са доставени 40 вагона, като с четири от тях ще бъдат съставени композициите на ускорените бързи влакове между София и Бургас (Чайка експрес)

10:24 | 04.09.07 г.
БДЖ пуска в експлоатация нови пътнически вагони между София и Бургас
По повод Деня на съединението, 6-ти септември, Български държавни железници ЕАД ще пусне в редовна експлоатация първите доставени от Германия пътнически вагони, съобщават от дружеството.

До момента в страната са доставени 40 вагона, като с четири от тях ще бъдат съставени композициите на ускорените бързи влакове №3601 и №3602 между София и Бургас („Чайка експрес”).

Към момента такъв тип вагони пътуват в композициите на интерсити влаковете в Германия.

Всеки вагон разполага с пет купета с по пет места и три сепарета – безкупейна част с дизайн, различен от съществуващия в наличния на „Български държавни железници” ЕАД вагонен парк. Санитарно-хигиенните възли във вагоните са с вакуумна система от затворен тип. Новите вагони са оборудвани с допълнителна вентилация.

Входните врати на вагоните са с автоматична блокировка, която се задейства при скорост над 5 км/ч, както и с възможност за автоматичното им затваряне от превозната бригада непосредствено преди тръгването на влака.

Конструктивната скорост на вагоните е 200 км/ч, но поради сегашното състояние на железопътната инфраструктура в страната, на този етап тази скорост няма да може да бъде достигната, уточняват от БДЖ.

Следващата композиция, чийто състав ще бъде изцяло от нови вагони, ще бъде „Диана експрес”. Нейното пускане се предвижда да бъде в края на месец септември.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още