IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 септември

07:50 | 04.09.07 г.
Преглед на печата за 4 септември
Метро ще свързва НДК и "Надежда" за 6 минути
в. Дневник
 
След четири години метрото в София ще има втори лъч, перпендикулярен на сегашния, обяви в понеделник шефът на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев, след като в общината започна отварянето на офертите на компаниите, които искат да го строят.
Строителството ще започне от пролетта на 2008 г. от надлез "Надежда" през Централна гара, Лъвов мост, ЦУМ, НДК, хотел "Хемус" до пресечката на бул. "Черни връх" и бул. "Джеймс Баучер". Трасето ще има 7 спирки и от "Надежда" до НДК ще се стига за 6 минути, уточни Братоев.
 
Туристическият бранш се прегрупира, вместо да се обедини
в. Дневник
 
Туристическият бранш продължи да се рои, след като вчера беше създадена поредната организация, обединяваща негови представители - Съюзът на инвеститорите в туризма (СИТ). Обединението е по инициатива на компаниите, които преди няколко месеца напуснаха Националния борд по туризъм. Така, вместо да се обедини, през последните две години туристическият бизнес оформи три организации, във всяка от които членуват небезизвестни хотелиери, туроператори и други дружества, свързани с бизнеса. СИТ, за чийто председател беше избран хотелиерът Ветко Арабаджиев, се създава само два дни преди учредяването на конфедерацията в туризма, която е по инициатива на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.
 
Междуселски път затваря летище "София" при мъгла
в. Сега
 
Въпреки че се оборудва със скъпа аеронавигационна система, летище София и тази есен няма да може да приема самолети при мъгла и ще се повтори хаосът от миналата година. "Причината е, че столичната община не желае да затвори 10-километровия път от Кривина към Враждебна", обясни вчера транспортният министър Петър Мутафчиев.
"Минаващите по пътя камиони и автобуси отразяват сигналите на навигационното оборудване на самолетите и смущават връзката. Летището не желае да рискува, а в същото време общината не дава гаранции, че ще затвори пътя - особено пък преди избори", каза той.

Нови вагони оскъпяват жп билетите от 2008 година
в. Сега
 
Купуването на 80 стари, рециклирани пътнически вагона и доставката на електрически мотриси от "Сименс", което ще почне тази есен, ще увеличи цените на пътническите превози с БДЖ. Това допусна вчера транспортният министър Петър Мутафчиев, представяйки свършеното от министерството през последните 2 години.
При започване на преговорите за бюджета за 2008 г. министерството ще настоява при изчисляване на държавната субсидия да се вземе предвид и инвестиционната програма на БДЖ, каза транспортният министър. По груби изчисления става въпрос за поне 80 млн. лева, които БДЖ е длъжна да плати по договора с немската "Сименс" за доставка на 25 електрически мотриси. Първата от тях пристига до месец-два и ще бъде пусната като крайградски влак в София или Пловдив.
 
Българските хотели със звезди по европейски стандарти
в. Новинар
 
От 2009 година ще започне единна европейска категоризация на всички хотели и ресторанти в ЕС. Така три- или петзвезден хотел в България ще трябва да отговаря на изискванията и да предлага същите условия, каквито са достъпни в хотел в Италия, който е със същата категоризация. Това стана ясно вчера по време на създаването на новата организация в туристическия сектор - Съюз на инвеститорите в туризма, чийто председател е президентът на "Виктория груп" Ветко Арабаджиев.

Само 12% от сградите в София били с проблемно парно
в. Сега
 
Сградите в столицата, в които процентът за сградна инсталация надвишава 50%, са само 12% от всички. Това заявиха вчера от Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство, които твърдят, че вече 75% от изравнителните сметки са готови и разпратени на абонатите.
Проблемните сгради, в които независимо от потреблението си хората плащат големи сметки за парно, ще бъдат изследвани съвместно от фирмите и представители на столичната топлофикация на все още неуточнени дати.

Гълъбово се оплаква в Италия за обгазяването
в. Сега
 
Битката между Гълъбово и собственика на "Марица-изток" 3 - "Енел", навлезе вчера в нов етап, след като в последните дни обгазяванията отново зачестиха. Общинарите начело с кмета Николай Тонев решиха да изпратят писмо до италианските медии, за да дадат по-голяма гласност на екологичната криза в района. Кметството иска да разбере дали инвеститорът се съобразява със законодателството в Италия. "Енел" е най-голямата енергийна компания на Апенинския полуостров и според кмета у нас не спазва клаузите на комплексното разрешително, въз основа на което функционира електроцентралата. На свой ред от ръководството на компанията обявиха, че "Енел Марица-изток" 3 е най-чистата в комплекса. Според тях основният дял от замърсяването над Гълъбово идва от "Марица-изток" 1 и 2.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още