IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мтел с нова процедура за преносимост на номерата

С документа от оператора целят защита на личните данни, избягване на двойно тарифиране и др. мерки

17:00 | 29.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Мтел с нова процедура за преносимост на номерата
Защита на личните данни, избягване на двойно тарифиране, мерки за преодоляване на технически срив в системата – това са част от предложенията, залегнали в документа относно процедурата за преносимост на номерата, който М-Тел ще изпрати утре в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), се казва в съобщение на компанията.

От компанията предлагат да се изработи процедура за преносимост на номерата, която да гарантира интересите на участниците в процеса и да ограничи възможностите за злоупотреби и създаване на хаос при преминаването от един оператор към друг.

Предложеният от КРС вариант в сегашния си вид рискува конфиденциалността на личните данни на клиентите, като предлага те да се разменят по факс и и-мейл не само в официалните офиси на операторите, но и при дистрибутори и търговски представители, коментират от М-Тел. Това означава, че на практика няма начин да бъде гарантирана конфиденциалността на информацията, твърдят от компанията.

Също така не е спазен принципът на преносимостта, според който първо даряващият оператор трябва да деактивира достъпа на потребителя и след това приемащият да го активира. Това означава, че абонатът може да бъде активен и съответно тарифиран от две мрежи едновременно или най-малкото да бъде с неясен статут за неопределено време.

Наред с това идеята заявлението да се подава при приемащия, а не при даряващия (както е например в Англия и Франция) оператор създава възможност за финансови злоупотреби. Това ще доведе също така и до възможности за необоснован отказ по формални причини от страна на даряващия оператор. Също така потребителят няма да може да бъде информиран за евентуални неблагоприятни последици за него – заплащане на неустойки, отпадане на възможността за безплатни или преференциални разговори в група „Семейство и приятели” и др.

Не е гарантирана и свободата на потребителите да могат да оттеглят заявлението в рамките на времето, необходимо за пренасяне на номера му.

Не е предвиден и максимален брой номера, които могат да се пренасят в рамките на един ден. Това ще създаде хаос при обслужването на клиентите и ще затрудни ползването на услугата.

Конкретни предложения за преодоляване на горепосочените пропуски в процедурата, базирани на добрaтa европейскa практикa, както и още много съществени детайли, гарантиращи гладкото протичане на процеса и защита на интересите на крайните клиенти, са заложени в предложението на М-Тел, се казва още в съобщението. 

Другите два оператора и КРС са приели да започне дискусия по процедурата.

Миналата седмица КРС реши да задължи трите оператор да внесат до 20 септември подписана съвместна Процедура за осъществяване на преносимост на номерата в съответствие с изискването на Функционалните спецификации за осъществяване на преносимост на номера на абонати на обществени мобилни клетъчни далекосъобщителни мрежи, приети с решение на комисията през август 2006 г.

От комисията заявиха, че разработването на документа трябва да бъде съобразено със становището на КРС за условията на Процедура за осъществяване на преносимост, прието от регулатора в края на миналата година, и с изискванията на действащата нормативна база в частта за ценовите условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още