IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейви Консулт оттегля заявката си за приватизацията на БМФ

Поставените срокове за изготвяне на офертите са твърде кратки и на практика неизпълними, смятат от компанията

12:40 | 29.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нейви Консулт оттегля заявката си за приватизацията на БМФ
Консорциумът Нейви Консулт, който е един от 23-мата кандидати за приватизацията на Параходство Български морски флот, оттегли заявката си за участие. „Поставените срокове за изготвяне на офертите са твърде кратки и на практика неизпълними“, заяви на пресконференция днес Бисер Димитров от Нейви Консулт.

Според Димитров, за 20 дена няма как да бъде изготвена подробна финансова, правна и икономическа оценка на предприятието, а без подобна оценка кредитните институции не биха финансирали подобна сделка.

Мнението на експертите, с които се консултирахме е, че подобен анализ би отнел около шест месеца. Не мога да разбера защо на правителството му бяха необходими две години да изготви стратегия за приватизация, а изисква от инвеститорите за 20 дена да подготвят офертите си“, каза още Димитров.

Вероятно след като Агенцията за приватизация определи шорт-листата на компаниите, които ще участват във финалния етап на приватизацията, ще им даде този допълнителен срок. На този етап обаче ние възнамеряваме да се оттеглим, като ще действаме според развитието на процеса“, добави той.

Бисер Димитров не пожела да разкрие кои са участниците в консорциума Нейви Консулт. По думите му, надпреварата едва сега започва, въпреки че на този етап компанията оттегля заявката си. Единствената информация за групата е, че има опит в подобен тип сделки, тъй като е закупила и управлява подобен тип предприятие в една от бишвшите соцстрани, като Димитров отказа да уточни кое е то.

От Нейви консулт посочват и други проблеми, свързани с изискванията към евентуалните купувачи на флота. Един от тях е изискването на запазването на българския флаг. Подобна идея не би била рентабилна, имайки предвид репутацията на българския трибагреник и присъствието му в сивия списък на Международната морска организация, считат от компанията.

Запазването на всички сфери на дейност на Параходство БМФ също е нереалистично, предвид динамично развиващия се пазар. Подобно решение би трябвало да бъде в ръцете на притежателя на контролния пакет акции, заявяват още от Нейви Консулт.

Плановете на Нейви Консулт включват удвояване на личния състав на флота и инвестиции за над половин млрд. долара. Също така планирахме да инвестираме в обучение на кадрите във Висшето военоморско училище във Варна. Слабите гаранции за крайния изход на сделката обаче ни карат на този етап да се откажем от първоначалните си намерения за инвестиции в страната“, каза Бисер Димитров.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още