IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Откриха хранителни продукти със заблуждаващи "биоетикети"

За да може да бъде продаван с означението „биологичен”, всеки продукт трябва да бъде произведен по биологичен начин, контролиран и сертифициран от специална организация

09:45 | 29.08.07 г.
Откриха хранителни продукти със заблуждаващи "биоетикети"
Само седмици след началото на проекта „Не на фалшивите биохрани!” са събрани десетки етикети на храни с невярната информация „био”, „еко”, „екологично”, „произведено в екологично чист район”, съобщиха от Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) и Фондацията за биологично земеделие „Биоселена”, които работят по проекта.

За да може да бъде продаван с означението „биологичен”, всеки продукт трябва да бъде произведен по биологичен начин, контролиран и сертифициран от организация или фирма, която отговаря на строго определени с нормативна уредба изисквания. Освен означението „биологичен”, който е официалният термин за България, на етикета на продукта трябва да има името и кодовият номер на контролния орган.

Твърдението, че даден продукт е произведен в „екологично чист район”, без да е наистина биологичен според изискванията, внушава на потребителите измамната асоциация, че е произведен по биологичен начин, дават пример с марка кисело мляко организациите.

Фалшивите биохрани нанасят вреди и на производителите на истински биологични продукти. Засега в България са сертифицирани 168 производители, а общата площ на биологичните култури е над 16 хиляди хектара. Увеличават се щандовете, на които може да бъде купена биологично сертифицирана продукция – мляко, мед, сладка, консерви, подправки, билки, чайове. Тези продукти обаче трябва да се справят с конкуренцията на по-евтините фалшиви „биохрани”.
 
Проектът цели да обърне внимание на потребителите какво купуват, на производителите, които заради печалби или от незнание злоупотребяват с думите „еко” и „био”, както и на компетентните държавни органи.

Заблуждаващите биоетикети нарушават няколко закона – за храните, за животновъдството, за прилагането на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Глобите варират от 1000 до 10 000 лева. Екипът на проекта възнамерява да се обърне към производители, които злоупотребяват с етикетите за биохрани, към веригите магазини, които ги продават и към контролните органи, а ако няма ефект - и към съда.

Проектът „Не на фалшивите биохрани!” ще се изпълнява до края на 2007 година с финансовата подкрепа на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още