IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията с правата на Химимпорт стартира на 10 септември

С част от средствата от увеличението Химимпорт ще запише акции от предстоящото увеличение на капитала на ЦКБ, а с друга ще придобие мажоритарния собственик на Лукойл Гарант

12:00 | 28.08.07 г.
Търговията с правата на Химимпорт стартира на 10 септември
Търговията с правата, даващи право на участие в предстоящото увеличение на капитала на Химимпорт АД-София, ще стартира на 10 септември и ще продължи до 21 септември, съобщи БФБ-София.

Емисията на Химимпорт е в размер на 20 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност от 11 лв. Настоящият основен капитал на дружеството е 130 млн. лв., разпределен в 130 млн. акции.

Съотношението между издадените права и новите акции е 6,5 към 1, тоест всяко лице може да запише най-малко 1 нова акция и най-много такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, разделен на 6,5.

Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 10 млн. нови акции, а присвоеният борсов код на издадените права е R1CHIM.

Началната дата за прехвърляне на правата е 10 септември, а крайната – 25 септември.

Датата на аукциона за неизползваните права е 2 октомври, началната дата за записване на акциите е 10 септември, а крайната – 17 октомври

Борсовите членове, упълномощени да обслужват увеличението на капитала са ТБ УниКредит Булбанк АД и ТБ Централна кооперативна Банка АД. Банката, в която следва да бъде открита набирателна сметка, е ТБ УниКредит Булбанк АД.

Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 7 дни след обнародване на съобщението в Държавен вестник, или към 4 септември (вторник). Последната дата за сключване на сделки с акции на Химимпорт, в резултат на които приобретателят има право да участва в увеличението на капитала е 31 август (петък).

Според проспекта на Химимпорт, дружеството възнамерява да използва част от нетните приходи от увеличението на капитала, които се очаква да бъдат 219 млн. лв., за записване на акции от предстоящото увеличение на капитала на Централна Кооперативна Банка АД-София.

Управителният съвет на ЦКБ реши през юли да увеличи капитала на банката с до 10,39 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 7,2 лв.

С друга част от набраните средства Химимпорт планира да придобие акции и дялове на Зърнени храни България ЕАД, Зърнени храни Балчик ЕАД и Прима Агрохим ЕООД на стойност минимум 61,23 млн. лв. и други дружества във връзка с консолидирането на зърнения бизнес на групата.

Минимум 22 млн. лв. ще бъдат използвани за придобиване на мажоритарния собственик на пенсионно дружество Лукойл Гарант. Част от средствата от увеличението на капитала ще отидат и за придобиване на недвижими имоти.

До момента 22 528 акции на Химимпорт смениха притежателя си при средна цена 13,96 лв., или с 0,3% по-скъпо спрямо вчера.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още