IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 август

07:51 | 28.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 август

Очакват се фалити на малките фурни

в. Новинар

Очакват се масови фалити на малки фурни до края на годината. Това прогнозира Георги Балев, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Причината хлебопекарните да затворят врати била поскъпването на горивата и повишената цена на зърното. Според Балев цената на хляба до края на годината ще остане 1 лев за 700 грама, както досега. Заради това, че хлябът няма да поскъпва, а хлебарите не могат да покрият разходите си по производството, ще фалират.

ПИБ повишава от 1 септември лихвите по кредитите

в. Новинар

Първа инвестиционна банка (ПИБ) вдига лихвите по кредитите. Вероятно това ще стане след 1 септември.
По думите на изпълнителния директор и председател на Управителния съвет на финансовата институция Матьо Матеев мярката се налага в отговор на влизането в сила рестриктивните мерки на БНБ за увеличаване на задължителния минимален размер от 8% на 12%.

Българската бира изплаши румънски пивовари

в. Дневник

Малките румънски пивовари обвиниха вносителите на бира в Румъния в нелоялна конкуренция, съобщи Ромперс. Според румънските производители българската бира се продава на 25% по-ниски от пазарните цени и при вноса не се плаща дължимият акциз. Това е довело до спад от 12% в обема на продажбите на малките румънски пивовари за полугодието. Според румънската данъчна администрация (ANAF) загубите на малките румънски пивоварни се оценяват на 60 хил. хектолитра, а загубите на държавата - на 40 млн. леи (около 24 млн. лв.).

Русе спря процедурата за продажба на апетитни имоти

в. Дневник

Допуснати технически несъответствия в конкурсната процедура и постъпила жалба по този повод в административен съд на Русе станаха причина процедурата по продажбата на апетитни имоти в града да бъдат преустановени. За този акт съобщи общинската управа. Конкурсът на общинските земеделски земи беше насрочен за 28 август. Процедурата засяга недвижими имоти в местностите "Лагера" и "Мерата". Единият терен е земеделска земя с първоначално обявената цена беше 2 млн. лв., а за втория сумата е 1.4 млн. лв. Закупилите конкурсни документи не следва да внасят посочения в обявите депозит, уточниха от администрацията. Ще последва ново обявяване на процедурата във възможно най-кратък срок, обещаха оттам.

Чакаме 7% ръст на туристите през 2007 г.

в. Сега

"Очакваме до края на годината ръстът на чуждите посетители у нас да надхвърли 7% спрямо 2006 г.", прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, по повод на последните данни на Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Според тях негативната тенденция за спад в броя на туристите ни се преобръща - докато в края на юни статистиките показваха, че с цел туризъм у нас са дошли едва 1 922 819 чуждестранни гости, което бе спад от 0.37% спрямо първото шестмесечие на миналата година, данните в края на юли сочат ръст от 4.49 % на чуждите туристи у нас.

Бюлетинът за най-ниските цени ще е само в интернет

в. Сега

Потребителите, които разчитат да научат от министерството на икономиката кои са най-ниските цени на основни продукти и къде да открият такива цени, ще трябва да се въоръжат с огромно търпение. Обещаният през уикенда от министър Петър Димитров бюлетин засега ще бъде само в онлайн вариант, научи "Сега".
Идеята, която министерството смята да обяви официално в сряда, е Комисията за защита на потребителите(КЗП) да следи цената на хляба, млякото, сиренето, месото и други общо 15 продукти, уточниха експерти. Все още не е ясно дали сред тях ще са плодовете и зеленчуците.

Бранят с живи вериги дюните в Слънчев бряг

в. Стандарт

Хотелиери, туроператори и жители от морските общини ще бранят с жива верига уникалните пясъчни дюни в Слънчев бряг. Хората са готови да се вдигнат на бунтове, след като стана ясно, че има реална опасност плажът да бъде погълнат от строежи. "Ще използваме всички възможни средства, за да опазим природното богатство на Южното Черноморие и да не допуснем защитените дюни да бъдат заменени с бетонни джунгли", заяви вчера председателят на инициативния комитет за защита на дюните Мишо Инджов.

Хотелиерите в Слънчев бряг протестираха още в началото на август, след като стана ясно, че е в ход тайна процедура за преобразуване на 500 декара пясъчни дюни от публична-държавна в частна, държавна или общинска собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още