IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери очакват най-силен старт при Девин, следван от СБС и Бианор

Мнението се споделя и от гласувалите в анкетата на Инвестор.БГ, от които 53% очакват Девин да донесе най-голяма доходност в първия ден на търговия

12:05 | 27.08.07 г.
Брокери очакват най-силен старт при Девин, следван от СБС и Бианор

Предвид предстоящото листване на акциите на Девин АД, Специалиирани бизнес системи АД и Бианор АД попитахме брокери коя от акциите ще реализира най-голям ръст спрямо цената, постигната по време на IPO-то. При публичното предлагане на Девин бе постигната цена от 6,10 лв. при презаписване около 11 пъти, при СБС - 68 лв. при презаписване 4 пъти, а при Бианор - 10,25 лв. при 2,22 пъти презаписване. Най-голям ръст в първия ден спрямо цената на IPO-то брокерите очакват от акциите на Девин АД, следвани от СБС и Бианор. Все пак един брокер очаква спад при Девин в контраст с останалите участвали в анкетата.

Като цяло мнението на брокерите се споделя и от гласувалите в анкетата на Инвестор.БГ 832 души, от които 53% очакват Девин АД да донесе най-голяма доходност в първия ден, на СБС залагат 20%, а на Бианор - 11%.

Като един от факторите за добър прием на новите акции се изтъква факта, че през летните месеци предлагането на акции е недостатъчно дори за местните инвеститори, за което говорят и ръстовете в цените през юни, юли и август.

Гено Тонев, фонд мениджър в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Мисля, че най-успешен старт ще направи Девин АД, следван от СБС. Голямата емисия на Девин и ниският процент на удоволетворените заявки ще провокират покупки с цел окрупняване на придобитите от IPO пакети, особено от страна на институционалните инвеститори. Големият интерес към СБС също е повод за поскъпване в първите дни на вторичната търговия, но поради малкия брой акции, едва ли ще станем свидетели на особена активност. Така или иначе, очаквам и трите нови компании да намерят подкрепа както от настоящите си акционери, така и от нови такива. Основание за подобно очакване е фактът, че през летните месеци БФБ "отесня" дори за местните инвеститори, а гладът за нови акции се засилва с всеки изминал ден.

Атанас Видев, ИП Капман АД

Очаквам най-силно движение в първия ден при СБС, следван от Бианор, и движение надолу при Девин. Обяснението за подредбата ми е начинът и цената на първичното публично предлагане. Девин е "най-раздуто" като цена, стойността на компанията според експерти в бранша не е повече от 55 - 60 млн. лв. Бианор продават акции, за да си купят сграда - това е доста несериозно за компания от IT сектора. СБС се продаде на твърда цена, а резервите в дружествто могат да се видят в отчетите му.

Петко Вълков, изпълнителен директор на УД “БенчМарк Асет Мениджмънт”

Независимо от обявените високи стойности на презаписване, като цяло посочените публични предлагания преминаха при слаб интерес. Според мен броят на новопривлечените акционери е малък, което е предпоставка за сравнително големи пазарни отклонения на цените при условия на ниска ликвидност. Това се отнася и за трите дружества. Отделно доходността през първия ден на дебюта не може да служи като индикатор за успеха на една емисия. Известни наблюдения могат да се направят поне година след дебюта. Ако Девин е една стабилна голяма компания - пазарен лидер, то другите две компании се оценяват като по-рискови, което е предпоставка и за по-висока волатилност на цените в дните след борсовите дебюти.

Светослав Патронев, брокер в Общинска банка

Трудно ми е да кажа със сигурност, има и "за", и "против", може би по-точната преценка зависи донякъде и от цената на IPO-то (първоначалната цена), аз все пак съм склонен да заложа на Девин и заради популярната марка.

Бранислав Ганозов, брокер в ИП Фаворит АД

Мисля, че най-голяма доходност в първия ден ще има при СБС, а най-голям оборот при Девин.

Борислав Симеонов, брокер в ИП Делта Сток АД

След сравнително слабия интерес към IPO-то и незадоволителните финансови резултати в последния отчет на Бианор не очаквам да има голям инвеститорски интерес, а съответно и висока доходност, при старта на вторичната търговия.

Специализирани бизнес системи и Девин се презаписаха съответно 5 и 11 пъти при първичното предлагане и мисля, че интересът към тях ще бъде голям и при вторичната търговия. По-висока доходност спрямо емисионната стойност в първите дни на търговия очаквам да донесе Девин.

Надя Будинова, брокер в Емпорики банк

Мисля, че най-добре в първия ден ще се представи Девин.

Анализатор                            

1-во място

2-ро място

3-то   място

Надя Будинова

Девин

Борислав Симеонов

Девин

СБС

Бианор

Атанас Видев

СБС

Бианор

Девин

Светослав Патронев

Девин

Гено Тонев

Девин

СБС

Бианор

Бранислав Ганозов

СБС

Изказаните мнения са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Специализирани Бизнес Системи АД(SBS)

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още