IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акционерите на МПК ще обсъждат развитието на проекта Бургас-Александруполис

На срещата ще се обсъждат начините на защита на миноритарните акционери – компаниите от България и Гърция

09:45 | 27.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите на МПК ще обсъждат развитието на проекта Бургас-Александруполис
Акционерите в Международната проектна компания (МПК) от Русия, България и Гърция ще обсъждат днес и утре на среща в Атина развитието на проекта за изграждане на петролопровода „Бургас-Александруполис“, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

 

На срещата ще се обсъждат начините на защита на миноритарните акционери – компаниите от България и Гърция, при регистрирането на МПК, мястото на регистрация на компанията и осигуряването на доставките с петрол за пълно натоварване на съоръжението.

Сериозно внимание ще бъде отделено на екологичните параметри на проекта. Българската страна ще предложи преди старта на строителството на нефтопровода Бургас - Александруполис да бъде извършена предварителна екологична оценка на Бургаския залив. Друго предложение на “Проектна компания Бургас – Александруполис БГ” е участниците в проекта да създадат екологичен фонд. Средствата в него ще се набират чрез отчисления от приходите на компанията и при необходимост с тях ще се покриват евентуални щети.

От българска страна в срещата ще участват Стефан Гунчев – председател на борда на директорите на “Проектна компания Бургас – Александруполис БГ”, директорът на “Техноекспортстрой” Емил Коцев, който е зам.-председател на борда на директорите, Ангел Семерджиев – директор на “Булгартрансгаз” и член на борда на директорите на “Проектна компания Бургас – Александруполис БГ”, представители на консултантската компания “Paul Hastings” и на “Булгаргаз Холдинг”.

На 15 март тази година в Атина бе подписано Тристранно споразумение за петролопровода “Бургас – Александруполис. Според него собственик на петролопровода е МПК, в която акционерното участие е разпределено по следния начин - 51% за руската страна и по 24,5% съответно за българската и гръцката страна.

На 2 септември в Бургас ще се проведе референдум, на който жителите на града трябва да отговорят на въпроса “Одобрявате ли подписаното споразумение за изграждане на петролопровода „Бургас-Александруполис”. По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов съществува възможност част от транзитните такси, които ще получава България след реализацията на проекта (по предварителни разчети между 35 и 50 млн. долара годишно), да остават за Бургас и региона и средствата да се влагат в подобряване на инфраструктурата и екологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още