IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Туристическият бранш в България смята да се обедини на 5 септември

По всяка вероятност основната кандидатура за председател на новата организация ще бъде на бизнесмена Георги Гергов

15:43 | 24.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Туристическият бранш в България смята да се обедини на 5 септември
Големите туристически организации в страната в лицето на техните ръководства ще проведат общо учредително събрание на 5 септември, на което се предвижда да бъде създадена нова, обединена браншова организация с наименованието Национална конфедерация на туристическата индустрия. Това съобщи за Investor.bg проф. Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара, която ще бъде един от основателите на новата организация.

Също така, между основните учредители на Националната конфедерация се предвижда да бъдат Националният борд по туризъм, Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация по балнеотуризъм, Съвета по туризъм, Българската организация за конгресен туризъм, Българската голф асоциация, Националното сдружение на общините в България, Българската строителна камара, Българската асоциация на професионалните готвачи и др.

Основните точки от дневния ред на учредителното събрание на 5 септември включват гласуване на устав на Конфедерацията и избор на неин председател. Представители на туристическия бранш споделиха за Investor.bg, че по всяка вероятност основната кандидатура за председател на новата организация ще бъде на бизнесмена Георги Гергов. Понастоящем той е собственик на комплекса „Слънчев ден” в Златни пясъци, на хотел „Санкт Петербург” в Пловдив, съсобственик е на Международния пловдивски панаир. Един от членовете на управителния съвет пък вероятно ще бъде проф. Тончев.

Между основните цели на новата туристическа организация, според част от бъдещите й учредители, е да работи за развитие на туризма на национално и местно ниво, за да се засилва неговата конкурентоспособност в региона и Европа, включително подобряване на инфраструктурата до и в курортните комплекси, реклама в чужбина на нашите туристически дестинации и т.н.

От 27 август повечето хотели по Черноморието ни ще свалят цените си с около 20%, а от 7-8 септември предвид наближаване края на летния туристически сезон се очертава да има още едно понижение с 10-15%, казаха за Investor.bg хотелиери.

От туристическата камара пък прогнозираха, че ако месец септември е сух и топъл, а зимата дойде навреме (за разлика от миналия зимен сезон), за 2007 г. туристическият сектор у нас ще отчете ръст на туристите от 5-6% спрямо 2006 г. и ръст на приходите от 6-8%, т.е. те могат да достигнат около 2,2 млрд. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още