IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 август

08:30 | 24.08.07 г.
Преглед на печата за 24 август
Британски туроператори загърбиха Варна
в. Дневник

Два от големите британски туроператори - "Томсън", който е част от концерна ТУИ, и "Фърст чoйз" - от следващото лято спират да водят туристи от Великобритания в курортите, обслужвани от варненското летище. Те ще прекратят чартърните си програми. Информацията потвърдиха представителят на "Фърст чойз" за България Богдан Христов и на ТУИ Валентин Йосифов. С техните компании идваха около половината от британските летовници по Северното Черноморие.
Решението, за което хотелиерите вече са информирани, е взето, след като през последните две години е отчетена тенденция туристите от Острова да намаляват.

Затварят половината агенции за имоти
в. Стандарт

Половината от фирмите за недвижими имоти у нас може да бъдат закрити заради нови правила, подготвяни от Евросъюза. Новите изисквания се подготвят заедно с Европейската агенция за недвижими имоти. Те трябва да влязат в сила до края на годината. Част от условията да станеш брокер ще са да имаш специално образование или сертификат, който да дава право да се практикува професията. Вероятно ще има и специални изисквания към сградите, където се помещават агенциите, съобщиха брокери. Пакетът от мерките за пълно легализиране на дейността на агенциите за недвижими имоти все още е в процес на подготовка. Въпреки това прогнозите сочат, че поне половината от брокерите ще трябва да се квалифицират допълнително или да затворят агенциите си.

Разследването за "Булгартабак" продължава поне до ноември
в. Сега

Разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери от "Булгартабак" е удължено до ноември. Това съобщиха пред "Сега" от прокуратурата. Причината за удължаването са данъчни ревизии. Проверяват се и връзките на дружеството с над 20 фирми.
Делото беше образувано в средата на месец май. При обиска на централата на холдинга прокуратурата иззе най-различни договори за услуги, сключвани през 2006 г., когато шеф на "Булгартабак" е вече Христо Лачев.
Тепърва ще се изяснява дали договорите са подписвани с колективни или еднолични решения. Наказателната отговорност е лична и много често делата за длъжностни престъпления се пропукват именно по тази линия.

Китайци ще правят стъкло в Разград
в. Стандарт

Група от китайски специалисти проучва условията за възобновяване на производството в бившия стъкларски завод "Диамант" в Разград. Експерти на холдинга "А Ню Ен" от провинция Дзян-Си огледаха площадката на фалиралото през 2001 г. предприятие, което е собственост на пловдивската фирма "Виас пропъртис". Обсъжда се българо-китайски консорциум между пловдивското дружество и азиатския холдинг, каза Денис Бареков, собственик на компанията инвеститор. Друга китайска компания "Чайна Кемикъл" проучва възможността за възстановяване на порцелановото производство.

Холандски фонд се насочва към производствения сектор
в. Дневник

Холандската компания за инвестиции в Централна и Източна Европа MEI (Middle Europe Investments) разширява дейността си към България и Румъния. Това съобщи Мирослав Петков, инвестиционен мениджър в МЕI. Компанията се занимава с управлението на активи във фондове от договорен тип, фондове за рисков капитал и фонд за недвижими имоти. Към момента активите, управлявани от нея, надхвърлят 300 млн. евро. Досега рисковите инвестиции на MEI бяха насочени в Чехия и Словакия чрез дъщерните MEOF I и II (Middle Europe Opportunity Fund), но вече е създадена и компания за рисков капитал, която ще осъществява дейността си в България и Румъния - MEOF III, с капитал 25 млн. евро. Подобно на другите два фонда и този е от затворен тип и ще финансира новосъздадени и стартиращи компании, съобщиха от ръководството.

Прокуратурата проверява договора между тотото и "Петрол"
в. Дневник

Софийската градска прокуратура проверява обществената поръчка на Българския спортен тотализатор (БСТ) за фирма, която да събира залози и да изплаща печалби от игрите му. Поръчката беше спечелена от "Петрол" АД, като компанията ще продава фишове от електронни устройства в повечето от 475-те си бензиностанции срещу 12% от постъпленията.
Повод за проверката са публикации и сигнал от бившия зам.-шеф на тотализатора Нели Димитрова. Тя разпрати писма до различни институции, в които заявява, че се готви скрита приватизация на тотото чрез комисионен договор с "Петрол".

Откриха нов хипермаркет в Добрич
в. Новинар

Нов хипермаркет от веригата за черна и бяла техника "Технополис" беше открит вчера в град Добрич, съобщиха от "Технополис - Видеолукс холдинг". С него магазините с тази марка в страната стават 13. Хипермаркетът е изграден на 3700 кв.м площ и разполага с паркинг с 80 паркоместа. Размерът на вложените инвестиции е 5 млн. лв., каза Тодор Белчев, председател на Съвета на директорите на компанията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още