IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намаляват таксите за ползване на дървесина от дивечовъдните станции

При дървата за горене таксата ще бъде само 5% от продажната цена

16:46 | 23.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Намаляват таксите за ползване на дървесина от дивечовъдните станции

За ползване на дървесина от горите, собственост на държавата, дивечовъдните станции вече ще заплащат 15% от продажната цена за куб. м едри и средни и 10% за куб. м дребни обли дървени иглолистни и широколисни материали.

Това гласят част от приетите днес от Министерски съвет промени в Тарифата за таксите за земеделско ползване на земи от държавния горски фонд и за определяне на процента от продажната цена на дървесината от държавните гори, заплащан от дивечовъдните станции за ползването й. Досега размерът на посочените такси беше между 20% и 50% от продажната цена.

За ползване на дървесината за технологични материали за целулоза и хартия и на облите и цепени материали за производство на полуфабрикати ще се заплаща 10% от продажната им цена.

При дървата за горене таксата ще бъде само 5% от продажната цена.

С понижаването на таксите се цели повече средства да остават в самите държавни дивечовъдни станции, които съответно да бъдат инвестирани при осъществяване на основните функции на дивечовъдните станции, а именно: изграждане на ловностопански съоръжения; възпроизводство, разселване, опазване и охрана на дивеча; провеждане на организиран ловен туризъм; опазване и обогатяване на видовото разнообразие на дивеча и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още