IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трите ЕРП-та на ЧЕЗ се обединяват, съкращават близо 400 човека

Новата разпределителна компания ще се казва ЧЕЗ Разпределение България и ще поддържа електроразпределителната мрежа на територията на Западна България

17:20 | 22.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Трите ЕРП-та на ЧЕЗ се обединяват, съкращават близо 400 човека
От 1 октомври 2007 г. ще се осъществи сливане на „Електроразпределение-София област” АД, „Електоразпределение-Плевен” АД и „Електроразпределение-Столично” АД, съобщиха от ЧЕЗ-България, чиято собственост са трите електроразпределителни предприятия. На практика дружествата „София област” и „Плевен” ще се влеят в „Столично”.

Целта е оптимизиране на дейността на трите дружества, подобряване на тяхното управление и постигане на по-висока ефективност, поясняват от ЧЕЗ. Сливането би трябвало да се гласува на предстоящото извънредно общо събрание на ЧЕЗ България на 4 септември.

Новата разпределителна компания ще се казва ЧЕЗ Разпределение България и ще поддържа електроразпределителната мрежа на територията на Западна България. Компанията ще продължи политиката на инвестиране в развитието на мрежата и подобряване на качеството на доставката, заявяват от ЧЕЗ.

В резултат на структурните промени предвижданите съкращения на реално заетите служители и работници в дистрибуцията са 397 човека. Общо в трите електроразпределителни дружества в момента работят 3 416 души. В същото време в обединената разпределителна компания ще се открият близо 50 нови работни места. Други 84 нови работни места ще се открият и в ЧЕЗ България.

Част от работниците и служителите, чиито трудови договори ще бъдат прекратени в резултат на структурните промени, ще получат предложение да кандидатстват за новите работни места в рамките на групата. В случай на отказ ще им бъде предложено обезщетение в съответствие с предварително приета и одобрена от синдикатите Програма за прекратяване на трудовите правоотношения. Предвижда се обезщетенията да бъдат в размер между 10 и 18 средни месечни заплати.

Настоящите структурни промени се основават на стратегическо решение на ръководството на ЧЕЗ за обединяване на технически райони с цел по-ефективно използване на трудовите ресурси и техническата база, поясняват от компанията.

Според днешно съобщение на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), един от вариантите за погасяване да дълга на Мини Бобов дол в размер на 5,55 млн. лева е прихващането му (или на част от него) от таксите, които плаща ЧЕЗ за ползване на електропреносната мрежа, собственост на Мини Бобов дол.

В тази връзка от ЧЕЗ заявиха за Investor.bg, че тази тема досега не е обсъждана и вероятно това е само идея на експерти от МИЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още