IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобиха Кремиковци с 500 хил. лв. за злоупотреба с монопол

Комбинатът е продавал гранулирана доменна шлака на необосновано високи цени

12:32 | 20.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха Кремиковци с 500 хил. лв. за злоупотреба с монопол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер на 300 хил. лв. на “Кремиковци” АД и три санкции от общо 200 хил. лв. на “Кремиковци Трейд” ЕООД, собственост на „Кремиковци“ АД, става ясно от съобщение на регулаторния орган. Глобите са заради нарушения на Закона за защита на конкуренцията, по-специално заради злоупотреби с господстващо пазарно положение.

Производството е образувано във връзка с евентуални нарушения при договаряне на покупка и доставка на шлака през 2005 и 2006 г. Кремиковци” АД притежава господстващо положение на пазара на производство на гранулирана доменна шлака на територията на България.

КЗК е установила, че в разглеждания период „Кремиковци” АД е продавало гранулирана доменна шлака на цени, които са необосновано високи. Техният размер не е базиран на икономическата стойност на продукта и не отразява реално извършените разходи.

От своя страна, “Кремиковци Трейд” ЕООД ограничава търговията с шлака във вреда на потребителите, като намалява периода на договаряне и обвързва своевременните доставки с приемане на непрекъснато повишаващите се цени. Дружеството поставя клиентите си в неравноправно положение, като им налага различни условия при доставка, различни цени и обеми, е заключението на комисията.

Проучването показва още, че договорите на някои от традиционните клиенти на “Кремиковци Трейд” ЕООД са неоснователно и едностранно прекратени.

КЗК счита, че поведението на “Кремиковци” АД и “Кремиковци Трейд” ЕООД нарушава конкуренцията на съответния пазар.

Към момента на днешната борсова сесия акциите на „Кремиковци“ се понижават с 0,68% до средна цена от 16 лв. при изтъргувани 57 лота.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още