IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 август

Олиото може да поскъпне до 3.50 лв. литъра зимата - в. Сега

09:31 | 18.08.07 г.
Преглед на печата за 18 август

Олиото може да поскъпне до 3.50 лв. литъра зимата

в. Сега

С първите продажби на слънчоглед от новата реколта отново заваляха прогнози за шокиращ скок в цената на олиото. Заради високите изкупни цени на слънчогледа то щяло да поскъпне до 3.50 лева за литър през зимата, алармираха вчера от Асоциацията на българските села. Миналия месец браншовиците предричаха, че още от есента мазнината ще поскъпне до 4 лв. И тогава както и сега те се аргументират, че поскъпването ще е в такъв размер, ако изкупната цена на слънчогледа достигне в близките месеци до 700 лв. за тон. Нищожна реколтата от тютюн тази година в. Новинар През тази година по прогнозни данни в страната ще бъде произведен с 15%-20% по-малко тютюн от договорените количества. Фабриките и производителите са се споразумели за 46 598 тона. В момента фонд "Тютюн" прави проучване на реколтата и до края на август резултатите ще бъдат готови, обяви шефът на фонда Гюрсел Емин. Акционерните дружества на "Булгартабак холдинг" са сключили договори с тютюнопроизводители за производство и изкупуване на 4430 тона тютюн, което представлява 9,5% от общото количество. Само преди пет години холдингът е изкупувал половината от общо договореното количество.

Работници търсят пари от “Плама”

в. Стандарт

Работници търсят пари от "Нова Плама". Окръжният съд в Плевен насрочи заседание за разглеждане на 61 възражения от кредитори на рафинерията по размера на дължимите им суми. Откритото заседание ще бъде на 12 септември. Работниците са оспорили частичната сметка за разпределение на постъпилите суми за осребряване на дълговете на "Нова Плама" към тях. Те искат лихви за просроченото време. Общо сумата за разпределение е 44 млн. лв. Преди месец площадката на спряната рафинерия бе продадена на "Хайуей логистик център" за 44,4 млн. лв. 400 хил. от парите са заделени за резерв, ако се окаже, че трябват допълнителни средства за разпределение.

Мини ще съдят Енергото

в. Стандарт

От мини "Бобов дол" се заканиха да съдят ЧЕЗ. Енергокомпанията обяви, че ще спре тока на рудниците на 30 август заради борч от 5,5 млн. лв. Ако ЧЕЗ дръпне шалтера, под земята ще мрат хора, коментира Огнян Зарев, представител на новия собственик на мини "Ораново" "Въгледобивна компания". Според него спирането на тока ще бъде престъпление от страна на енергийната компания. Шефът на мини "Бобов дол" Пламен Стефанов обяви, че имат подписан договор с Енергото от 2002 г., но в него доста спорни въпроси не били уредени. Рудникът имал протоколи за надписани сметки от енергото в размер на 1 млн. лв.

Фирми искат мораториум върху продажбите на гори

в. Новинар

Да се наложи мораториум върху продажбата, замените и отдаването под наем на земи от горския фонд, докато не се определят нови условия. За това настояват от новоучредената Конфедерация на браншовите организации в горския сектор. От бранша искат да участват в подготовката на проекта за нов Закон за горите. Конфедерацията одобрява създаването на Агенция по горите, но настоява ведомството да контролира горския сектор, без да се намесва в производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още